09-01-2023

Galić: Činimo sve da narednoj pademiji još bolje odgovorimo

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) dr Igor Galić kazao je da je zadovoljan kako je zdravstveni sistem u Crnoj Gori reagovao u borbi protiv korona virusa. On je poručio da IJZCG čini sve kako bi tokom neke eventualne naredne pandemije odgovorili na još bolji način. Govoreći o novom širenju kovid infekcije u svijetu, Galić je kazao da profesija prati situaciju i da ne treba širiti paniku.


Galić u studiju TVCG, (Foto: TVCG/printscreen)

Galić je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazao da bi 2023. trebalo da bude godina, kada bi, po procjenama stručne javnosti, pandemija trebalo da bude u završnoj fazi.

"Ipak, mi to u ovom trenutku sa sigurnošću ne možemo reći", istakao je Galić.

Direktor Instituta za javno zdravlje je kazao da je borba protiv kovid infekcije obilježila aktivnosti te institucije u posljednje dvije ili tri godine ali, kako je dodao, to nijesu jedine aktivnosti koje sprovode ili će sprovoditi. Galić je istakao zadovoljstvo načinom na koji je zdravstveni sistem Crne Gore odreagovao u toj situaciji.

"Mi sve svoje resurse jesmo usmjerili ka borbi protiv pandemije kao javno-zdravstveni problem sa kojim su svi zdravstveni sistemi u svijetu imali posla i zadivoljni smo načinom kako je cjelokupni zadravstveni sistem pa i IJZCG odreagovali u cijeloj situaciji. Pravimo kapacitete u vidu procjena, izgradnje sistema, kadrovskih i materijalnih potreba da u nekoj narednoj pandemiji odgovorimo na još bolji način", kazao je Galić i istakao da je u IJZCG započeta izgradnja operativnog centra za vanredne situacije.

"Nadam se da će u narednom periodu, u susret novim izazovima, javno-zdravstveni sitem Crne Gore na evropskom i svjetskom nivou imati sistem koji će adekvatno da odgovori", poručio je Galić.

Govoreći o širenju kovid infekcije u svijetu Galić je kazao da profesija prati situaciju i poručio da ne treba širiti paniku.

"To je samo jedna od podvarijanti omikrom soja koji je obilježio kraj 2021. i 2022. godinu i ona je zastupljena tokom čitave 2022. i sada je prisutna u svijetu i kod nas. Nije novi soj već je pod tip u okviru omikron soja. Njegovo prisustvo je zabilježeno u ranijim fazama samo je sada uspostavio cirkulaciju kroz populaciju u Sjevernoj Americi", kazao je Galić.

Poručuje da će vakcine koje imamo protiv infekcije SARS-KoV2 u dobroj mjeri štiti posebno od težih oblika infekcije. Napominje da su u Crnoj Gori dostupne dvovalentne vakcine.

"To izaziva paniku kod medija koji prenose informacije, to su medijski natpisi, mi kao profesionalci pratimo situaciju, ne treba širiti paniku, karakteristike tog tipa su slične omikron soju, on se lakše širi, možda lakše i od ostalih omikron varijanti ali bitno je da imamo vakcinu koja štiti i ne postoje teške forme kao što su bili neki drugi sojevi koji su bili smrtonosni", zaključio je Galić.


(Portal RTCG)