24-02-2021

Georgieva: Gubitak miliona radnih mjesta najteže će pogoditi žene i mlade, posebno one s nižim primanjima i štednjom

Pandemija koronavirusa mogla bi produbiti razlike u Evropi ukoliko vlade ne budu rješavale zdravstvenu krizu na globalnom nivou i podržavale ekonomiju dok se kriza ne završi, upozorila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Georgieva: Gubitak miliona radnih mjesta najteže će pogoditi žene i mlade, posebno one s nižim primanjima i štednjom | Radio Televizija Budva

Foto:reuters

Ona je pohvalila vlade Evropske unije zbog više od tri biliona EUR fiskalnih podsticaja firmama i domaćinstvima, uključujući programe očuvanja radnih mjesta u koje je uključeno više od 54 miliona radnika, prenosi Hina.

"Ali, put ka oporavku je neujednačen, zbog razlika u početnim pozicijama, ekonomskoj strukturi i mogućnostima za poduzimanje mjera, što uzrokuje produbljivanje nejednakosti među zemljama i unutar njih samih", upozorila je Georgieva na konferenciji u Evropskom parlamentu.


"Gubitak miliona radnih mjesta najteže će pogoditi žene i mlade, posebno one s nižim primanjima i štednjom Vlade EU-a zato moraju da stvore uslove za oporavak privrede i ublažavanje razlika, stavljajući na prvo mjesto okončanje zdravstvene krize. Vlade takođe moraju da nastave da podržavaju i domaćinstva, sve dok pandemija ne bude suzbijena.Vakcinisanje je kosnica ekonomske politike, i u Evropi i u svijetu.", kazala je Georgieva.

EU je prošle godine pristala zajednički da se zaduži za 750 milijardi EUR i potrošiti ih, kroz bespovratnu pomoć i povoljne kredite, na reforme, te zelena i digitalna ulaganja, koja bi podstakla potencijalni rast najranjivijih zemalja.