08-08-2023

Geteov „(Pra)Faust“ u režiji Borisa Liješevića večeras u Stanjevićima

Predstava „(Pra)Faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, koja je nastala prema čuvenom djelu Johana Volfganga Getea u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića, biće izvedena večeras u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, sa početkom u 21 čas. Predstava je premijeru imala u junu ove godine.

Geteov „(Pra)Faust“ u režiji Borisa Liješevića večeras u Stanjevićima | Radio Televizija Budva

Foto: Grad teatar

U riječi reditelja Boris Liješević kaže:

Faust je dio životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu zarad samo jednog trenutka utjehe. Jedini izlaz je iskušenje. Čovek kada hrli u iskušenje, ne da bi dokazao svoju vjernost i postojanost, već da bi u padu našao olakšanje. Da bi se osvetio sebi i svom promašenom životu i makar u bolu osjetio pravi život… Da bi kaznio svoje godine koje su prošle, jer on hoće nazad u život, u mladost, u strast, neobuzdanost, zagrljaj. U takvim trenucima nas sluša i gleda cijela vasiona. I Gospod koji ćuti i čeka, ali i đavo koji sve čežnje može da ispuni i da vrati vrijeme i mladost i ljepotu, vitalnost, ženu…Samo traži da mu pružiš ruku i prihvatiš iskušenje i već imaš sve. Sve osim slobode. Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti. Kad primjetiš da si u njegovoj vlasti, to više nije važno, jer i više nisi onaj koji si bio. Faust je poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovek ostaje bez svih argumenata kojima se tokom života oružao, bez znanja, bez mudrosti, bez smirenosti. Gde je onda pomoć? Kako se boriti? „Faust“ je najteže od svih iskušenja- iskušenja besmisla. Ovo je komad o čežnji za životom“.

Pored Borisa Liješevića, reditelja predstave i Fedora Šilija dramaturga, autorski tim čine, Aleksandar Denić, scenograf, Marina Sremac, kostimograf, Stefan Ćirić i David Klem, kompozitori, Sonja Vukićević, koreografija i scenski pokreti i Ljiljana Mrkić Popović, scenski govor.


Foto: Grad teatar

U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić.

Predstava je na programskom repertoaru i 9. avgusta, u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, sa početkom u 21č.

Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice Mediteran Expressa (u gradu) u 19 i 45 časova. Napominjemo da u blizini manastira ima mjesta za parkiranje.