22-05-2024

Gigović Radusinović: Tokom ljetnje sezone pojačana kontrola u turističkim centrima na jugu i sjeveru Crne Gore

Uprava za inspekcijske poslove intenziviraće aktivnosti u periodu od 1. jula do kraja avgusta, kazala je za Jutrom iz Budve PR menadžerka, Irena Gigović Radusinović.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Kako je kazala, od 1. jula svi inspektori vršiće kontrolu u svih šest primorskih opština.

"Već sada podaci govore da će osamdesetak inspektora biti na terenu što je prilično velika brojka. Oni će pokrivati primorske opštine, ali i one turističke centre na sjeveru koji su prilivom turista i kapacitetima pokazali da ih je neophodno posebno pratiti tokom ljetnjih mjeseci. Tu konkretno mislim na Žabljak i na Kolašin", najavila je Gigović Radusinović.

Ona je kazala da će za svaku opštinu biti imenovan koordinator.

"U prethodnom periodu održali smo sastanke sa lokalnim vlastima, a upravo u Budvi smo započeli taj krug sastanaka. Mi već dva mjeseca intenzivno pravimo planove pojačanog inspekcijskog nadzora i to je praksa svih ovih godina. Sada, u predsezoni akcenat je na preventivnim i kontrolnim nadzorima. Ukazujemo na nepravilnosti, tretiramo te novostvorene biznise, privrednike na način da im ukažemo šta je sve to potrebno da imaju kada sezona bude u jeku i kako da svoje poslove uvedu u legalne tokove", dodala je.

Sagovornica Jutrom iz Budve kazala je da je 80 inspektora u sezoni dovoljan broj.

"Tako iskustvo govori, s tim da moramo naglasiti da će ostale inspekcije nastaviti sa svojim redovnim nadzorima. Dakle, ništa ne staje, ali bitno je da je u pomenutim djelovima Crne Gore nadzor pojačan. Očekuje se veliki priliv turista i najavljuje se vrlo dobra sezona, a samim tim u svim privrednim granama biće povećan nivo poslovanja", naglasila je ona.

Ocijenila je da su sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava teku u duhu dobre saradnje.

"To je za pohvalu, a pojedine opštine čak i učestvuju jednim dijelom u plaćanju smještaja inspektora tokom sezone. Ono što je važno jeste da ljudi koji su u lokalnoj samoupravi najbolje poznaju svoj teren, najbolje mogu detektovati probleme i znaju gdje se najčešće skrivaju nepravilnosti, gdje su najveća kršenja i tu nam oni budu najbolji radar za to, naročito lokalne inspekcijske službe. Mislim da u saradnji sa njima možemo najbolje pokriti teren na lokalnom nivou i obezbijediti što ljepši utisak svih turista kada zaista sezona bude u jeku", zaključila je Gigović Radusinović.