03-06-2020

Ginisovi rekordi tokom pandemije: Od najbržeg navlačenja čarapa do čovjeka koji skače kao žaba

Jusejn Bolt je 100 metara pretrčao za 9,58 sekundi, a dr Vikas Saini nedavno obukao 10 čarapa za 9,23 sekunde i obojica nose istu titulu: svjetski rekorder.

Ginisovi rekordi tokom pandemije: Od najbržeg navlačenja čarapa do čovjeka koji skače kao žaba | Radio Televizija Budva

Od podviga s čarapama, do maštovitog žongliranja rolnama toalet-papira stopalom, rekordi se i dalje postavljaju jer Ginisovim svjetskim rekordima svakog mjeseca stigne po 1.000 prijava potencijalnih rekordera i to samo iz Sjeverne Amerike.

Ta kompanija je već dugo poznata kao čuvar dostignuća, sada u rasponu rubrika od “fascinantnih” najdužih noktiju, preko “pretjeranih” pirsinga, do “svako može da proba” hodanja na rukama.

Nedavno uvedenim izazovima Ginisa na interenetu raste popularnost jer su mnogi u domovima zbog pandemije: čovjek koji skače kao žaba, graditelj piramida od konzervi ili graditelj kontrukcija Lego samo jednom rukom, i svi su dobitnici titule “Vlasnik Ginisovog svjetskog rekorda”.

“Dok su ljudi po kućama, želimo da podstičemo kreativnost, poboljšamo raspoloženje i omogućimo im da uče i istražuju svjetske rekorde”, rekla je menadžerka rekorda Krisi Fernandes.

Izazovi onlajn su tako planirani da se izvode s minimalnom opremom i kod kuće. Postoje i takmičenja za djecu.

Što se tiče knjige, ko je nije prelistao u potrazi za rekordom koji bi mogao da obori, Ginisova baza podataka sadrži više od 50.000 jedinstvenih podviga. Među njima su najbrži pogodak rupe u golfu za 1:29:62 minuta; 100 metara s preponama pretrčanih s perajima na nogama za 14,82 sekunde za muškarce i 18,523 za žene, 656 tapkanja u minutu dvije košarkaške lopte istovremeno.

Ideju o prikupljanju neobičnih rekorda pokrenuo je Britanac ser Hju Biver 1950-ih godina kada je bio direktor pivare Ginis. Priča kaže da je na zabavi lovaca u Irskoj izbila svađa oko toga koja je najbrža divlja ptica u Evropi. Nije bilo lako riješiti taj spor.

Ser Hju je zamolio blizance Norisa i Rosa Mekvirtera koji su se bavili provjerom činjenica, da sastave knjigu koja bi pomogla u rješavanju kafanskih rasprava. Prvi tom je objavljen 1955. godine, a do 1964. prodato je milion primjeraka. Kasnije je snimljena TV serija o tome.

Ginis ima i Kuću slavnih. Među njima je bio i Robert Vadlou, najviši čovjek na svijetu koji je 1940. godine bio visok 272 centimetra. Druga slavna je bila Li Redmond, čiji su nokti zajedno bili dugački 8,65 metara.

Ginis godišnje obično dobije po 47.000 prijava rekorda iz prosječno 178 zemalja. Od toga se potvrdi i prizna oko 8.000.

Dejvid Raš iz Bojzija, u američkoj saveznoj državi Ajdaho, nedavno je postao rekorder kroz on-lajn izazov u ​​kategoriji “Ko najbrže obuče 10 majica”. Njegovo pobjedničko vrijeme bilo je 15,61 sekunda. Ali toliko je vježbao da je povrijedio zglob šake udarajući ga o glavu dok je oblačio majice.

Raš drži mnoštvo drugih rekorda, uključujući žongliranje na biciklu vezanih očiju (30 rekorda), najduži stoj na bradi na biciklu (6:1:07 minuta) i najviše okreta palice za bejzbol u minuti (94).

“Volio sam da gledam emisije o tome na TV-u i povremeno listam knjigu”, rekao je Raš koji je viši menadžer proizvodnje u jednoj tehnološkoj kompaniji.

“To me je fasciniralo i pomišljao sam da bih volio da mogu i ja da to radim”.

Džed Hokin je poznat po fudbalskom umijeću i vještini. Prošlog mjeseca je postavio rekord tako što je jednim stopalom žonglirao rolnu toalet papira, u okviru onlajn izazova. Tako je postigao svoj četvrti Ginisov rekord.

Njegov sljedeći izazov je najviše tapkanja fudbalske lopte za jedan sat. Rekord je sada 11.901.