27-05-2024

Gjeloshaj: Akcija „Limitirane cijene” dala rezulatate, odluka o nastavku do kraja sedmice

"Akcija „Limitirane cijene” koja je započela krajem marta mjeseca dala je odlične rezulatate koji su potvrda da je stručan i odgovoran pristup jedini princip kojim se moramo voditi prilikom donošenja odluka", saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku.

Gjeloshaj: Akcija „Limitirane cijene” dala rezulatate, odluka o nastavku do kraja sedmice | Radio Televizija Budva

Foto: Vlada CG

Naime, kako ističe Gjeloshaj zahvaljujući ovoj akciji Vlade u aprilu 2024. praktično nije zabilježena inflacija. Odnosno u poređenju sa martom mjesecom iznosila je 0.1%. 

"Sama akcija se posebno reflektovala na segmente koje smo targetirali i to: 
1. Snižavanje cijena (ne samo zaustavljanje njihovog rasta) 
2. Zaustavljanje inflacije
3. Promociju domaćih proizvoda
Ništa manje ne očekujem ni za mjesec maj. Takođe, koristim priliku da najavim da, u saradnji sa partnerima, već tokom sedmice možemo očekivati i nove odluke u ovom smjeru.   Opcija koju trenutno razmataramo je produžavanje trajanja akcije tokom turističke sezone - odnosno da zadržimo grupu “I” u kojoj se nalazi 5 osnovnih proizvoda iz važeće akcije “limitirana cijena” uz definisanje nove grupe za domaće proizvode.  Imajući u vidu da je važeća akcija imala odličan efekat na promet domaćih proizvoda, u namjeri da istu dodatnu podstaknemo pozivamo trgovinske lance da pozicioniraju i uvrste sve i baš sve domaće proizvode na svoje rafove sa limitiranom maržom.  Očekujemo da do kraja sedmice predstavimo sve detalje nove odluke i napominjemo da će Ministarstvo pratiti njeno sprovođenje te reagovati na eventualnu nedosljednu primjenu trgovinskih lanaca u odnosu prema domaćim proizvodima. Nakon analize efekata ovih akcija, od septembra ćemo inovirati odluku na osnovu iskustva i
postignutih rezulatata", zaključuje se u saopštenju.