13-06-2020

Globalni indeks mira: Crna Gora na 69. od 163 mjesta

Na listi Globalnog indeksa mira 2020, koji je radio Institut za ekonomiju i mir SAD, Crna Gora se u grupi od 163 zemlje, našla se na 69. mjestu, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 67. mjestu.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prvi na ovoj listi, kao najmirnija zemlja, i ove godine je Island, koji se na vrhu nalazi od 2008. godine. Odmah iza njega nalazi se Novi Zeland, Portugal je na trećem mjestu, na četvrtom je Austrija, dok je na petom Danska.

Slijede Kanada, Singapur, Češka i Japan i Češka. Posljednji na listi ove godine je Avganistan, 163. mjestu, dok je ispred njega Sirija.

Od zemalja okruženja, najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 11. Mjestu- Hrvatska se nalazi na 26 .mjestu, Srbija na 51., a odmah iza nje Albanija. Bosna i Hercegovina se našla na 79. mjestu, Kosovo na 85.

U istraživanju se navodi da se obim građanskih nereda u proteklih deset godina u svijetu se udvostručio, a protestuje se iz veoma različitih pobuda – zbog ekonomskih nedaća, policijske brutalnosti, ili političke nestabilnosti, što je trend koji bi pandemija kovid-19 mogla još dodatno da podstakne.


Izvor: Pobjeda