20-09-2023

Glumac Lazar Dragojević za Portal: Igrati Ljubišu u njegovom rodnom gradu za mene predstavlja katarzu

Premijera predstave „Brod“, koja prati život članova znamenite budvanske porodice Ljubiša, jedan je od uspješnijih programa upriličenih u okviru nedavno završenog sedmog Festivala „Ćirilicom“, a pažnju publike privukla je i odlična izvedba mladog glumca Lazara Dragojevića koji je igrao glavnu ulogu u predstavi.


Lazar Dragojević u ulozi Stefana Mitrovog Ljubiše, Foto: Nikola Todorović

Dragojević je u razgovoru za naš portal sumirao utiske nakon premijere, pored ostalog istakavši da je za njega bio veliki izazov da početkom mjeseca na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi dočara lik Stefana Mitrova Ljubiše.

"Ovo je moja prva istorijska ličnost koju igram, i kao mladom glumcu veliko je zadovoljstvo, čast i privilegija igrati jednog takvog čovjeka, koji je iza sebe ostavio impozantan rad. Zaista nešto što želim svakom mladom glumcu jeste da proživi i da doživi u karijeri ovo što sam ja doživio", rekao je Dragojević u osvrtu na premijeru predstave „Brod“, koja je rađena u koprodukciji Narodne biblioteke Budve, Crnogorskog narodnog pozorišta i Beo Arta, a donosi novu interpretaciju Ljubiše u domenu pozorišta i novi osvrt na pozni 19. vijek u Budvi i Boki, ali i na porodične odnose.

Mladi glumac istakao je da je za njega ključni izazov bio da predstavi čovjeka, te da se potrudio da Ljubišu prikaže kao pojedinca sa vrlinama i manama. U svemu tome, kako je naglasio, u velikoj mjeri pomogla mu je i rediteljka Ana Đorđević.

"Uzeli smo taj segment njegovog života, Bokeljski, u stvari Krivošijski ustanak 1869. godine kada je pukla prva puška na Krivošijama. On je u ovoj predstavi predstavljen kao veliki pacifista, borac za ljudska prava, borac za svoju domovinu i čovjek koji je definitivno ostavio jedan trag u crnogorskoj kulturi, politici i uopšte u postojanju Crne Gore. Inspiraciju sam crpio u svim njegovim djelima kojima smo se bavili i u osnovnoj školi. Rediteljka Ana Đorđević dosta mi je pomogla. Ona je definitivno jedan fantastičan pedagog. San svakog mladog glumca jeste takva jedna žena, takva umjetnica koja je došla spremna, sa kojom sam pričao o liku, o životu tog lika i koja me nekako na pravi način usmjeravala da napravimo ovu predstavu i da ulogu dovedemo do onoga što smo na kraju predstavili publici. Srećan sam ukoliko smo bar jednog gledaoca podstakli na razmišljanje o Ljubišinoj replici koja sugeriše da treba "da prestanemo da srljamo u samouništenje" i "da podignemo glavu iz te zakukuljene pomrčine u koju smo se uglibili". To, u stvari, znači da je pojedinac taj koji mijenja svijet", kazao je Dragojević.


Detalj iz predstave „Brod“, Foto: Nikola Todorović

Prema njegovim riječima, Stefan Mitrov Ljubiša se za svoje ideale borio svom snagom i dignute glave je prihvatao sve životne udarce, jer je znao da je to njegova sudbina.

"Ali je na kraju uspio da istjera svoje i postigao ono što je zaista želio. Igrati ovaj komad, igrati Ljubišu u njegovom gradu, u ovom ambijentu i eksterijeru, zaista je nešto što za mene predstavlja katarzu. Kad smo završili doživio sam jednu katarzu i veliko zadovoljstvo", naglasio je.

Dragojević je govorio i o tome kako percipira susret sa likom tokom izvođenja predstave i kako je kroz glumačku izvedbu moguć mistični, zamišljeni susret sa znamenitim pojedincem iz naše istorije.

"Možda je to za neke ljude budalaština ili glupost, ali na sceni sam doživio jedan dio njegovog Ljubišinog duha koji je bio sa mnom i mene nekako nosio kroz ovu predstavu. I to se stvarno dogodilo. Da li sam ja to umislio ili nisam, neću ulaziti u to. Posao glumca je jedan ozbiljno-neozbiljan posao, to je govorio moj profesor glume Senad Bašić. Sve ovo je jedna velika igra. Od moje igre ne zavisi ničiji život, ali ipak možda i zavisi razmišljanje nekog gledaoca - da li ću ja jednom rečenicom njega da promijenim ili da ga podstaknem na neko razmišljanje, kao što mene podstiču svi tekstovi koje radim, neke replike koje meni odzvone dok gledam kolege... Ako sam to uspio, zbog toga radim ovaj posao. Treba naći ulogu u sebi i treba naći sebe u ulozi. Definitivno sam ja pronašao i sebe u ulozi i ulogu u sebi. Stefan Mitrov Ljubiša i Lazar Dragojević su dva totalno različita čovjeka, sa različitim pogledima na svijet, ali smo dosta slični u nekim pojedinostima. Ja sam prvi pojedinac koji se bori da se promijene neke stvari i da krenu nabolje. To je i Ljubiša radio, tako da tu imamo dodirnu tačku, nešto zajedničko. Ja vjerujem u to, jer sam "ludi" umjetnik... Vjerujem da kad čitavim srcem ljubiš to što radiš, da duh tih nekih ljudi koji su prije postojali a koje sada igramo dođe i da prstohvat ljubavi i vjetar u jedra. Definitivno sam naučio neke lijepe stvari iz ovog procesa koji će mi ostati za dalju karijeru. Naučio sam i ljudske stvari, a kroz ovu ulogu takođe dobio i neke divne stvari. Stefan Mitrov Ljubiša i ja smo pojedinci koji žele da mijenjaju svijet, to će sigurno ostati. Bilo je jako lijepo igrati i na ovoj sceni, tako da ću se sa najvećim zadovoljstvom uvijek vratiti", ukazuje naš sagovornik.


Glumci na sceni između crkava u Budvi nakon premijere, Foto: Nikola Todorović

Premijera predstave „Brod“ upriličena je 4. septembra na sceni između Crkava u Starom gradu u Budvi, a pored Dragojevića igrali su i Stevan Vuković (Visarion Ljubiša), Branka Otašević (Sofija Ljubiša), Maja Stojanović (Stana Ćelović), Aleksandar Radulović (Mitar Ljubiša), Jelena Minić (Kata Ljubiša) i Pavle Prelević (knjaz Nikola).

Zapažena internacionalna karijera

Mladi crnogorski glumac Lazar Dragojević studirao je na Akademiji u Sarajevu, a već kao student počeo je da gradi međunarodnu karijeru. Do sada je ostvario nekoliko zapaženih uloga u filmovima i serijama koji su snimani širom Evrope.

"Ja sam upisao 2016. Akademiju u Sarajevu u klasi profesora Senada Bašića i Arme Tanović Branković. Na kraju prve godine sam dobio glavnu ulogu u holandskom filmu „Take Me Somewhere Nice“ rediteljke Ene Sendijarević. S tim filmom smo 2019. pobijedili na Sarajevo Film Festivalu i dobili nagradu „Srce Sarajeva“. Za tu ulogu sam dobio i svoju prvu glumačku nagradu na Mostarskom filmskom festivalu. U toku studija sam snimio još par filmova, a na kraju dobio i ulogu u španskoj netfliksovoj seriji „Feria“ i pola godine snimao u Barseloni. U toku snimanja dobio sam ulogu i u britanskoj seriji „Then You Run“ koja je izašla prije dva mjeseca u produkciji Sky televizije. Trenutno snimam jednu švedsku seriju u Slovačkoj i Letoniji", ispričao je Dragojević, koji je nakon premijere predstave „Brod“ otputovao za Veneciju gdje je na prestižnom Filmskom festivalu prisustvovao svjetskoj premijeri serije „Znam kako dišeš“, rediteljke Jasmile Žbanić u kojoj igrao sa poznatom srpskom glumicom Jasnom Đuričić.

Pozorište kao utočište

U dosadašnjoj karijeri bio je uspješan i u pozorištu. Prošle godine uručena mu je Godišnja nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za umjetnička dostignuća. Kako kaže, CNP smatra svojim matičnim pozorištem i ponosan je što često dobija poziv za nove projekte i uloge.

"Pozorište je čarolija ispred gledaoca, a film magija za vječnost. To su dva različita stila glume i zanata. Pozorište je širi pokret, film je minimalizam. Češće sam ispred kamere, kamera i ja se volimo jako, to je velika ljubav koja je počela davno i koja će trajati do kraja mog života. Ali pozorište je zanat, trening, nešto što je neophodno glumcu, jer to je vježba, interakcija, živa materija, sadašnji trenutak... i svaka predstava donosi nešto drugo. Film se snimi i ostaje, a u pozorištu se svaki put preispitujem i pokušavam da uradim nešto drugačije. Pozorište je nešto od čega neću nikad bježati, nešto što je moje utočište i što stvarno srcem volim", zaključio je Dragojević.



M.S.