06-01-2023

Godišnja inflacija u eurozoni u decembru usporila na 9,2 odsto

Eurozona je u decembru zabilježila godišnju stopu inflacije od 9,2 odsto, nakon što je u novembru iznosila 10,1 odsto, pokazale su procjene evropskog statističkog ureda Eurostat.

Godišnja inflacija u eurozoni u decembru usporila na 9,2 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva


Inflaciju su i dalje podsticale visoke cijene energije i hrane, prenosi SEEbiz.

Cijene energenata u decembru su bile 25,7 odsto više nego godinu prije. Na taj način se njihov rast donekle usporio, nakon što je mjesec prije iznosio 34,9 odsto.

Ipak, blago se ubrzao rast cijena hrane, alkohola i duvana. One su u decembru bile 13,8 odsto više nego u uporednom periodu i 0,2 procentna boda više nego u novembru.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupili su 6,4 odsto, što je 0,3 procentna boda više nego u novembru, a usluge 4,4 odsto ili 0,2 procentna boda.

Među zemljama koje koriste euro, prema prvim procjenama Eurostata, najviša godišnja inflacija u decembru je zabilježena u Letoniji, gdje je iznosila 20,7 odsto, nakon što je u oktobru bila 21,7 odsto. Slijedi Litvnija, gdje je međugodišnji rast potrošačkih cijena iznosio 20 odsto.

S druge strane, najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španiji, gdje je prema prvim procjenama iznosila 5,6 odsto. Slijedi Luksemburg s inflacijom od 6,2 odsto.