10-11-2023

Godišnjica postojanja Fondacije Most u Budvi, Jovanović: Bili smo aktivni učesnici u kulturnom životu

Fondacija Most obilježava godinu dana rada u Budvi, a tim povodom gost Jutrom iz Budve bio je osnivač Boban Jovanović.


Jovanović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Nakon godinu dana ja sam veoma zadovoljan, jer smo sve što smo planirali uradili i ostvarili i sada se spremamo za nove projekte. Bili smo aktivni učesnici u kulturnom životu Budve kada su u pitanju i festivali koji su bili tokom ljeta ove godine. Učestvovali smo sa nekim muzičkim programima, sa nekim kulturnim programima, književnim večerima i promocijama. Ove godine Fondacija Most uspjela je da se strateški pozicionira u Budvi i ne samo u Budvi, već smo radili i na širem području od Bara do Herceg Novog. Veoma smo zadovoljni što smo uspjeli da napravimo neke saradnje, potpišemo memorandume za važnim partnerima iz Podgorice, a i iz inostranstva", istakao je Jovanović.

Fondacima Most dala je podršku i doprinos projektu "Budva - Boka 2028 Evropska prijestonica kulture".

"Budva je došla do finala. Nažalost, tu titulu nije ponijela, ona je pripala Skoplju koje će 2028. biti Evropska prijestonica kulture. Ali, Budva - Boka će živjeti i dalje na neki drugi način. Ne kao Evropska prijestonica kulture, već kao finalista. I svi projekti koji su se našli u knjizi će biti na neki drugi način ostvareni", naveo je Jovanović.

Povezivanje ljudi koji se bave kulturom i obrazovanjem, jedan je od ciljeva Fondacije Most, koja takođe daje podršku i umjetnicima koji su iz inostranstva došli da žive u Budvi. Kako Jovanović naglašava, Budva je kosmopolitska sredina, poznata po tome da je otvorila srce i vrata ljudima koji su došli ovdje da žive.

"Kada shvatimo da je kultura najbolja diplomatija, onda možemo da napravimo rezultate. A mostovi su upravo stvoreni da spajaju različite kulture. Puno je umjetnika koji su došli sa strane i odabrali Budvu kao mjesto za život. Lokalna zajednica možda ima želju i namjeru, ali nema mogućnost da im pruži šansu da se oni prepoznaju i da se predstave nekom širem auditorijumu. Zato naša fondacija traži i podržava mlade i talentovane ljude. A u ovom slučaju ne samo mlade, jer postoji i starijih priznatih umjetnika koji na ovom području žive. Smatramo da predstavljanjem te njihove kulturološke slike i kulturne ponude Budva može samo da bude na dobitku. Jer je to ogroman kulturni kapital koji se nalazi u Budvi, bez velike i preke potrebe da se uvozi kultura. Treba im dati šansu, pronaći prije svega sve te ljude koji su ovdje došli, jer imaju šta da kažu i ponude", rekao je Jovanović.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja: