10-09-2021

“Gospođo, ja sam u vas neizlečivo zaljubljen”: Mika Antić je ovako govorio o ljubavi

Miroslav Mika Antić je pjesnik koji je svojom poezijom ostavio neizbrisiv trag, a njegove poruke i citati zauvijek će otvarati neke nove dimenzije duše u kojima vlada samo ljubav.

“Gospođo, ja sam u vas neizlečivo zaljubljen”: Mika Antić je ovako govorio o ljubavi | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Citati Mike Antića obiluju snažnim emocijama, gotovo svako od nas se prepoznao bar u jednoj njegovoj rečenici. Niko kao on nije znao tako divno ređati ljubavne stihove, a svojim umjetničkim radom ostavio je neizbrisiv trag.

Njegove pjesme su predivne izjave ljubavi, a poruke i citati riječi koje mogu da nas ohrabre, utješe i motivišu da budemo svoji, autentični, vječita djeca u duši i zaljubljni sanjari.

Mi smo vam pripremili 13 citata Mike Antića:

"Nisam osjećao da diram u tuđe ni kada te prvi put vidjeh i poželeh. Oduvijek si bila moja više nego što sam ja svoj, i više nego si i sama svoja"

"Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće"

"I kad se jednom u dubokoj starosti sretnemo u nekom domu penzionera, pa pred Novu godinu ili neki drugi praznik odigramo zajedno jedan valcer ili tango, i zaljubimo se jedno u drugo 3681. put, neka i to bude samo prva ljubav i nijedna više"

"Čitave noći lutao sam oko stanice, i razgledao vozove što odlaze i dolaze. Imao sam dovoljno vremena da mirno o svemu razmislim. Gospođo, ja sam u vas neizlečivo zaljubljen"

"Zavoli trag moga osmjeha na rubu čaše, na cigareti, i blatnjav hod duž ulica koje sigurno nekuda vode. Bićemo suviše voljeni ili suviše prokleti. Budi uz mene kad odem"

"Čudna je ta zemaljska ljubav, rekao sam joj. Izgleda sve je, ipak, samo u prepoznavanju"

"Nema na svijetu dvije iste srijede, dva ista utorka, ista petka. Sve nove ljubavi drukčije vrijede, živi se svaki put ispočetka"

"Treći put kad se zaljubiš, izbriši obe ranije. Nek treća bude prva. Nek peta bude prva. Nek stota bude prva, ako se pošteno diše. Kad ljubav brojiš do jedan, onda je ima najviše"

"Ne bojim se ja zuba, zubi su mekši od usana. Zubi ujedaju za trenutak, a usne za cijeli život"

"I zato, sve što ti je strano posmatraj blagonaklono. Jer i tvoje je rasuđivanje, jer i tvoje je djelanje za nekog nasilje i bol"

"Onoga koga je ljepota zanosa usmrtila, ljepota zanosa će i roditi"

"Pronađi nove svijetove i izatkaj im nebo. I podari im vazduh da žive i da dišu"

"Čim pustimo igračku iz ruke ona prestaje da se igra"


Miroslav Mika Antić

Miroslav Mika Antić (14. marta 1932, Mokrin — 24. jun 1986, Novi Sad) bio je srpski pjesnik. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Prije nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima – bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i Zmajevog „Nevena“, „Dnevnika“ u Beogradu i „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu.

Antićevo djelo

Pjesnik Mika Antić, u jednom razgovoru je rekao da je čitao mnoge pisce i da su na njega svi uticali, ali je malo onih, kako je govorio, koji su mi ostali dobri i večiti prijatelji. U dječjoj literaturi, na primjer, kako je govorio, nikad se nije razočarao u Sent Egziperija. U svom djelu, Antić, poput Egziperija, pokazuje koliko su vrijedne male stvari koje odrasli ljudi ne primjećuju. On piše o sitnicama koje čovjeka okružuju a koje on nije u stanju da primjeti opterećen svakodnevnim životnim aktivnostima.

U obraćanju djeci on kaže „Moje pjesme nisu pjesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim riječima, već u vama, a riječi se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi“. Režirao je filmove „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, „Strašan lav“. Pisao je dramska dela i jedan roto roman.

Djela

„Vojvodina“
„Ispričano za proleće“ (1951)
„Roždestvo tvoje“
„Plavo nebo“
„Nasmejani svet“ (1955)
„Psovke nežnosti“
„Koncert za 1001 bubanj“ (pesme) (1962)
„Mit o ptici“
„Šašava knjiga“(1972)
„Izdajstvo lirike“

Za decu je napisao:

„Plavi čuperak“ (1965)
„Horoskop“ (1983)
„Prva ljubav“ (1978)
„Garavi sokak“ (1973)
„Živeli prekosutra“ (1974)
„Plava zvezda“


Nagrade

Za sva ta djela dobio je mnogobrojna priznanja kao što su: dvije „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno djelo u poeziji za djecu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.



Izvor: zena.blic.rs/ sr.wikipedia.org/sr-el/Miroslav_Antić