06-03-2020

Grad Teatar: Dvije nove inscenacije na 34. izdanju festivala

Na koncipiranju programa 34. izdanja renomiranog festivala "Grad Teatar" radi se već nekoliko mjeseci, a kako saznajemo, ono što je poznato jeste da će tokom ljeta ljubitelji dramske umjetnosti imati priliku da pogledaju predstave "Upotreba čoveka" i "Zelena čoja Montenegra".

Grad Teatar: Dvije nove inscenacije na 34. izdanju festivala | Radio Televizija Budva

2019: Sa premijere predstave "Selestina" (Foto: Grad Teatar)

"Ovogodišnji festival otvorićemo 6. jula predstavom koju je režirao sugrađanin Boris Liješević, koji je prošle godine i otvorio festival. Predstava je rađena prema čuvenom romanu Aleksandra Tišme "Upotreba čoveka" i nastala je u koprodukciji između "Grad Teatra", "East West Centra" iz Sarajeva, Mađarskog teatra "Újvidéki Színház" iz Novog Sada i "Tvrđava Novog Teatra" iz Smedereva. Predstava je već bila predpremijerno izvođena u Sarajevu u decembru, zatim i u Novom Sadu, za uski krug publike. Ona će premijeru imati u Smederevu, a nakon toga njom ćemo otvoriti festival i imati tri reprize" , kazala je za naš portal direktorica JU "Grad Teatar" Budva Milena Lubarda Marojević.

A za 30. jul, kako je rekla, planirana je premijera predstave "Zelena čoja Montenegra".

"Riječ je o inscenaciji čuvenog romana koji su zajedno pisali Momo Kapor i Zuko Džumhur. Dramatizaciju je napisao Stevan Koprivica. Tu inscenaciju radimo u koporukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Beogradskim dramskim pozorištem, a režira je Nikita Milivojević, autor nekoliko kultnih predstava "Grada Teatra" u prethodnih trideset godina. Ova predstava bi trebalo da bude izvedena u amfiteatru manastira Stanjevići. Reditelj je bio tamo i već se ovaj projekat uveliko priprema", istakla je Lubarda Marojević.

Istovremeno, nazire se kraj rekonstrukciji montažnih tribina na trgu između crkva, te će naši sugrađani pomenuti prostor u Starom gradu uskoro vidjeti u novom ruhu.

M.S.