30-09-2020

Građani Crne Gore i dalje ne mogu u zemlje EU

Građani Crne Gore i ubuduće neće moći da putuju u zemlje Evropske unije EU. Na današnjem sastanku u Briselu ambasadori zemalja članica EU odlučili su, razmatrajući privremene restrikcije uvedene na putovanja, da nema promjena u odnosu na dosadašnju listu.


Ilustracija

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku i u Briselu nijesu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU, prenosi Pobjeda.

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

Kao traženi kriterijum prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU, piše Pobjeda.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU" na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Crna Gora se 1. jula našla na listi zemalja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom istog mjeseca.

Crna Gora predvodi u regionu po broju aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika. Trenutno je zaraženo 541 osoba na 100.000 stanovnika.