28-07-2023

Građani da ne pale vatre na otvorenom, dronovi svakodnevno na terenu

Zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je još jednom na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje i da ne pale vatru na otvorenom prostoru.


Foto: MUP

Kako su istakli u saopštenju Direktorata, svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom.

"Dron timovi su svakodnevno na terenu u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti. Nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije. Pored toga, preko OKC 112 konstantno se razmjenjuju informacije sa komandno - operativnim centrom Vojske Crne Gore, te slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh. Avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu", navode u saopštenju.

Dodaju da je, u sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone uspostavljen Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara (MFFIS - Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara.

"U toku prethodnih dana vršene su aktivnosti na gašenju požara na lokacijama u Doljanima, Sjenici i Tuzima-Vuksanlekići. U skladu sa vremenskim prilikama avion Direktorata nastaviće da dejstvuje, a pozicija repetitora na Sjenici biće štićena od strane Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada Podgorica. I ovom prilikom apelujemo na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom", poručuju iz Direktorata.



(Portal RTCG)