26-08-2015

Građani vratili 316 komada oružja

Od početka primjene novog Zakona o oružju, koji je u Crnoj Gori stupio na snagu 19. marta, crnogorski građani su policiji vratili 316 komada pištolja i pušaka, 89 eksplozivnih naprava, 6.375 komada municije i 183 okvira za predato oružje.

Građani vratili 316 komada oružja | Radio Televizija Budva

Zakon o oružju propisuje obavezu građanima da policiji predaju oružje koje imaju u nelegalnom posjedu. Ukoliko to dobrovoljno učine, neće snositi nikakve posljedice.

"Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe nelegalno oružje, građanin tada ne može iskoristiti benefite ovog zakonskog rješenja, već će protiv njega biti podnijeta krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, a za neke teže oblike, čak osam godina", saopšteno je agenciji Anadolija iz MUP-a.

U cilju pune implementacije Zakona o oružju, MUP Crne Gore, UNDP, Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Centar za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, pokrenuli su u junu kampanju "Poštuj život, vrati oružje".

Osim prikupljanja nelegalnog oružja, cilj kampanje je i podizanje svijesti građana o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, kao i njihovo upoznavanje sa zakonskim odredbama.

"Od početka primjene Zakona o oružju do danas, građani su vratili 316 komada pištolja i pušaka, 89 eksplozivnih naprava, 6.375 komada municije, 183 okvira za predato oružje. Od tog broja, za 91 komad je postojao oružni list, a za šest vojna dozvola“, kaže savjetnica ministra unutrašnjih poslova za medije Mirjana Bošković.

Procedura za vraćanje oružja je jednostavna – u tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje. Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu.

Važno je istaći da građani oružje ne donose sami, kao i da oružje ili eksplozivne naprave ne ostavljaju na javnim mjestima, jer na taj način ugrožavaju svoj i živote drugih građana.

"Kampanja traje do kraja godine, ali je zakonska odredba o nekažnjivosti za dobrovoljno vraćanje oružja trajna. Dakle, građani i nakon završetka kampanje mogu vraćati nelegalno oružje bez pravnih posljedica", kažu u MUP-u.

Crna Gora je 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja, obilježila spaljivanjem 857 komada i 188 dijelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću.

Iz MUP-a podsjećaju da ukoliko građani žele da zadrže ilegalno oružje, ostavljene su im dvije opcije.

"Mogu da ga legalizuju ili da ga onesposobe. Dok su zakonske odredbe o nekažnjivosti za dobovoljno vraćanje oružja trajne, legalizacija je ograničena i traje do marta 2017. godine, a ni u jednom ni u drugom slučaju neće biti ispitivano porijeklo oružja", istakli su u MUP-u.

U Crnoj Gori ima oko 87.000 registrovanih komada oružja. Međutim, za oko dvije trećine je isteklo važenje oružnog lista.

"Prvi rok koji su građani imali za pribavljanje novog oružnog lista je istekao u aprilu, a sada svi dobijaju nove rokove, do kraja ove godine. Ukoliko neko iz opravdanih razloga ne može u predloženom roku da ispuni ovu obavezu, može od MUP-a zatražiti novi rok. Ako, pak, ne ispoštuje ni jedan od datih rokova, oružje će biti oduzeto", saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.