13-10-2022

Građanska akcija: Dr Božidar Vujičić podnio tužbu protiv Budvanske rivijere i  Vlade Crne Gore

"Dr Božidar Vujičić, nosilac liste Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu, podnio je kod Privrednog suda u Podgorici tužbu protiv Budvanske rivijere i  Vlade Crne Gore, sa zahtjevom da se utvrdi ništavost Sporazma o prenosu akcija, između Vlade i Budvanske rivijere, kojim sporazumom se akcije, koje predstavljaju državni kapital uložen  u Budvanskoj rivijeri, prenose na Vladu, umjesto na Opštinu Budva", poručuje se u saopštenju Dr Božidar Vujičić Građanska akcija"Za bolju Budvu".



Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Državni kapital uložen u Budvanskoj rivijeri, nesporno je uložila opština, odnosno građani opštine. Na osnovu tada važećih propisa, akcije se nisu smjele sporazumom prenijeti na Vladu, jer Vlada nije uložila državni kapital u Budvansku rivijeru.

Sporazum je potpisan od strane izvršnog direktora Budvanske Rivijere, Đorđa Pribilovića i ministra finansija Predraga Goranovića. Predsjednik upravnog odbora Budvanske rivijere bio je Svetozar Marović.

U postupku pred sudom, koji još traje, u rukovodstvu Budvanske Rivijere nalazili su se kadrovi DF-a i Demokrata, koji su se javno zalagali za povraćaj akcija sa Vlade na opštinu i od kojih se očekivalo da se neće usprotiviti tužbenom zahtjevu, međutim tokom postupka usprotivili su se tužbi i poslali advokata da osporava  tužbeni zahtjev, odnosno iskazali su namjeru da tužbom
napadnuti sporazum i dalje ostane na snazi.

Napominjemo da vrijednost državne imovine, koju su  u Rivijeru uložili građani opštine, prelazi iznos od 100 miliona eura.
Vlada DPS-a je dobar dio imovine Budvanske rivijere raprodala u bescenje.

Ukoliko sud utvrdi da je Vlada nezakonito dobila akcije u Budvanskoj rivijeri i da je sporazum o prenosu akcija ništav, moraće se poništiti sve pravne posledice nastale iz ništavog sporazuma a opština može pokrenuti tužbu radi knjiženja
akcija u Budvanskoj rivijeri, koje predstavljaju državni kapital, na opštinu.

U dosadašnjem postupku pred sudom, opština je podnijela dva zahtjeva da se pridruži tužbi, međutim sud je oba puta odbio zahtjev opštine, uz obrazloženje da opština nije ukazala na pravni interes, da se pridruži tužbi.

Podržite listu Dr Božidar Vujičić-Građanska akcija-Za bolju Budvu. ZAOKRUŽITE BROJ 6.