08-11-2023

Građanska akcija: U izvještaju EK ni riječi o sistemskoj diskriminaciji biračkog prava, zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi

Evropska komisija u izvještaju ćuti o sistemskoj dikskriminaciji biračkog prava u Crnoj Gori, zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi, poručio je predstavnik NU Građanska akcija, dr Božidar Vujičić.


Foto: NU Građanska akcija

Kako je kazao, Evropska komisija u izvještaju ćuti o sistemskoj dikskriminaciji biračkog prava u Crnoj Gori, zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi.

"Zbog raspodjele poslaničkih mandata, kandidatima na izbornim listama, po redosledu na listama, sastav Skupštine Crne Gore nije izraz volje građana, koji glas daju izbornoj listi, već Skupština predstavlja izraz volje predsjednika političkih partija, koji određuju redosled kandidata na izbornim listama i tako odlučuju koji kandidati će dobiti siguran mandat", naveo je Vujičić.

Kako je istakao, Evropska komisija u izvještaju ne ukazuje na vrlo jasnu diskriminaciju biračkog prava, zbog, kako naglašava, svojih primarnih interesa, koji su u suprotnosti sa većinskom voljom birača.

"Većinska volja građana Crne Gore je da se ne prizna Republika Kosovo, da se ne uvode sankcije Rusiji, da se Crna Gora ne priključuje NATO-alijansi, te odluke je mogla da usvojila korumpirana Skupština CG. Zbog diskriminacije biračkog prava, Skupština CG je zasnovana na korupciji i kao takva ne može se boriti protiv korupcije i za vladavinu prava. Jedino otvaranjem izbornih listi, kako je to bilo u Crnoj Gori od 1906. do 1990. godine, može se građanima omogućiti da budu birani bez diskriminacije, da se dobije Narodna Skupština, koja će biti istinski izraz volje birača", zaključio je Vujičić.