09-03-2015

Green Home poziva na javni protest povodom održavanja Naftnog samita

NVO Green Home je pozvala nevladine organizacije i građane da se pridruže toj organizaciji na javnom protestu 10. marta, kada se održava Naftni samit, gdje će se okupljeni izjasniti protiv planiranih aktivnosti na bušenju Jadrana za potrebe istraživanja nafte i gasa, saopšteno je iz te NVO.

Green Home poziva na javni protest povodom održavanja Naftnog samita | Radio Televizija Budva

"Pitanje istraživanja nafte i gasa iz podmorja je pitanje za građanski referendum a ne za zakulisne radnje megalomanski nastrojenih pojedinaca, zbog čega ćemo insistirati na obezbijeđivanju demokratskom izražavanju volje građana, prije bilo kakvog daljeg nastavka tenderskog procesa", kazali su u Green Homeu.

U toj NVO smatraju da je odluka Vlade Crne Gore da preuzme aktivno učešće u organizaciji Jadranskog samita o nafti i gasu, na kojem bi resorna ministarstva Crne Gore, Albanije i Hrvatske stavila pred industrijalce najvrjednije državne prirodne resurse, a bez ikakvog društvenog i građanskog konsenzusa "govori o grubom zanemarivanju održivih razvojnih rješenja Crne Gore i pravca razvoja ekološke države, kao i ponižavajućem odnosu prema stavu građana i prirodnim resursima".

"Čini se da Ministarstvo ekonomije želi prisvojiti pravo upravljanja nad crnogorskim dijelom Jadrana i poništiti višedecenijska i mukotrpna zalaganja u razvoj turizma i brenda Divlje ljepote i Ekološke države Crne Gore. Pri tome, ni jedna kvalitetna rasprava nije pokrenuta o zašititi potencijalnih marinskih zaštićenih područja, niti područja koja potencijalno pripadaju budućoj Natura 2000 ekološkoj mreži a kojom je prema već preuzetim obavezama potrebno zaštiti najmanje 10% ili 250km2 naših teritorijalnih voda", navodi se u saopštenju koje potpisuje Nataša Kovačević iz Green Homea.

Crnogorskoj javnosti, kako navode, nije pružen ni elementarni nivo informacija o posljedicama koje istraživanje i ekspolatacija nafte i gasa iz podmorja nosi sa sobom, kako bi mogli pravovremeno reagovati i oglasiti se protiv ovog nedopustivog i visokorizičnog projekta za njihov i opstanak cijelog društvenog sistema.

"Nikom iz vlasti ne pada na pamet da organizuje Samit i pita ribare, ugostitelje i hotelijere, proizvođače zdrave hrane, lokalne preduzetnike, nautičare, kulturne baštinare, primorske porodice, stručnjake i pojedince šta misle o ovom projektu, ali su naftni industrijalci pozvani da razgovaraju kako da „prošire operacije u Jadranu i osiguraju maksimalnu dobit“. Dosadašnje postupanje Ministarstva nije obezbijedilo niti transparentnu proceduru i valjane informacije za građanstvo, niti demokratsko izražavanje volje građana vezano za istraživanje nafte iz podmorja. Od građana Crne Gore se kriju sve bitne stavke ovog procesa, pri čemu su već izrađeni i u decembru 2014. godine usvojeni nacrti ugovora o koncesiji i pregovaračke platforme za vođenje pregovora a koje nisu predstavljeni crnogorskoj javnosti", kazali su u Green Homeu.

Iz te organizacije navode da o projektu istraživanja nafte i gasa iz podmorja nije konsultovana prekogranična javnost iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Italije i Albanije prema Protokolu o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, ESPOO konvenciji, kao i Direktivi o obezbjeđivanju učešća javnosti u izradi određenih planova i programa koji se odnose na životnu sredinu, prema kojima se prije donošenja plana u najkraćem mogućem roku trebaju obavijestiti susjedne zemlje o mogućim uticajima.

Na događaju koji će biti organizovan 10. marta, ispred Hotela Splendid, gdje se održava Naftni samit, Green Homeu će se pridružiti predstavnici regionalne platforme S.O.S. za Jadran koju vode organizacije: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb), Greenpeace Hrvatska i WWF Adria. Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na Italijanskoj strani.