05-04-2024

Gregović: Hitna pomoć da bude prisutna u Petrovcu tokom cijele godine, radimo na otvaranju kancelarije MUP-a za izdavanje ličnih isprava

U Petrovcu su u toku pripreme za početak glavnog dijela turističke sezone, a o glavnim izazovima za Jutrom iz Budve govorio je član Savjeta Mjesne zajednice Petrovac, Dušan Gregović. On se osvrnuo na aktivnosti koje su realizovane tokom prethodne godine, ali i najavio nove projekte čija će realizacija olakšati svakodnevno funkcionisanje mještana i turista.


Foto: Dušan Radević/printscreen (YouTube/RTV Budva)

Kako je Gregović istakao, najveći projekat realizovan u 2023. godini je poboljšanje zdravstvene zaštite.

"Mi smo organizovali protest ispred Doma zdravlja i rezultat tog protesta su dva doktora u dvije smjene. Ono što je gorući problem jeste obezbijediti stan za doktora i nadamo se da ćemo ga uspjeti riješiti u nekom bližem vremenu.

Što se tiče ostalih stvari, pomenuo bih nastavak završetka šetališta. To je nešto što već dugo godina opterećuje Petrovac i ndamo se da će poslije sezone taj projekat nastaviti da se realizuje. Nismo još uvijek zadovoljni zato što je naš zahtjev bio i osnivanje stanice hitne pomoći. Radićemo na tome da se i to realizuje. Tokom turističke sezone Hitna pomoć je do sada bila prisutna u Petrovcu, ali mi insistiramo na tome da ona bude prisutna 12 mjeseci", kazao je on.

Gregović je kazao da je Mjesna zajednica radila na poboljšanju i izgradnji novih torotoarskih površina, istakavši da postoje i drugi infrastrukturni projekti koje treba realizovati.

"Naš mandat smo počeli izgradnjom trotoara od hotela "Palas Lux" do fudbalskog balona u saradnji sa Sekretarijatom za komunalno stambene poslove. Onda smo inicirali projekat dovršetka javnog toaleta u saradnji sa Morskim dobrom. Nadamo se da će taj projekat započeti do početka turističke sezone. Doduše, nije realno da se on završi, ali očekujemo da će završetak projekta biti nakon sezone."

Osim toga, fokusirani su i na unpređenje ostalih aspekata života zajednice.

"Fokusirani smo i na organizovanje kulturno-umjetničkih događaja. Organizovali smo dvije fešte: Lignjadu i doček Nove godine." Pomagali smo i Osnovnu školu, kupili paštrovske nošnje za našu djecu. U više navrata smo izlazili u susret, novčano pomagali i naše najmlađe fudbalere. Tako da, tu smo za sve njihove zahtjeve", dodao je Gregović.

Govreći o saradnji sa lokalnom samoupravom, član MZ Petrovac je kazao da ona može biti bolja i efikasnija.

"Ta saradnja ne ide uvijek baš sjajno. Htio bih da istaknem da smo u više navrata insistirali na većem prisustvu Komunalne policije. Doduše, nismo naišli na neku najbolju saradnju. Svjedoci smo nekih ružnih slika tokom ljetnjih, ali i zimskih mjeseci. Jednostavno, u zoni šetališta ima mnogo vanpijačne prodaje, mnogo nelegalnih aktivnosti koje se dešavaju. Nije to slučaj samo u Petrovcu, već i u Budvi. Ali za Petrovac to je baš simptomatično i nismo naišli na zadovoljavajuću saradnju. Takođe, sa Vodovodom imamo veliki problem na samom šetalištu vezano za fekalni kolektor koji je baš u problematičnom stanju i Vodovod bi trebao to da riješi. Za sada se ništa ne događa, apelovali smo i razgovarali više puta da se to nekako riješi do sezone. Vidjećemo šta će se desiti, za sada nema nekog većeg pomaka", kazao je Gregović.

Važan projekat čija je realizacija planirana za naredni period jeste otvaranje Kancelarije MUP-a za izdavanje ličnih i radnih dozvola i prijavu boravka.

"U saradnji sa ministrom policije Danilom Šaranovićem i sa direktorom Pošte Josipom Đuraškovićem obezbijedili smo jedan poslovni prostor u Pošti i tu bi trebalo da se osnuje jedinica za izdavanje isprava. To je nešto novo, sad smo ušli u razgovore i tu bi Mjesna zajednica trebala, ako sve prođe kako treba, da se pojavi u ulozi nekoga ko će taj prostor da adaptira u saradnji sa Opštinom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će da obezbijedi dva službenika koji će raditi. Tako da ćemo sve stvari za koje smo morali da idemo u Budvu moći da radimo u Petrovcu. To se ne odnosi samo na Petrovčane, nego i na ljude iz Svetog Stefana i Buljarice", rekao je Gregović.


M.S.