28-06-2017

Gregović: O Buljarici zajedno i mještani i Mitropolija i država i inestitor, drugačije nije moguće

Vijest da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte proglasio neuspjelim tender za valorizaciju Buljarice, na koji je ponudu dostavila CDC International Corporation sa sjedištem na Kajmanskim ostrvima, ocijenjena je pozitivno od strane lokalne samouprave kao i mještana ovog područja prepoznatog kao buduća ekskluzivna turistička destinacija.

Gregović: O Buljarici zajedno i mještani i Mitropolija i država i inestitor, drugačije nije moguće | Radio Televizija Budva

"Ova Vlada je, na kraju, smogla snage da uvaži realnost", kazao je predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović komentarišući poništenje tendera za Buljaricu dodajući da Vlada duže vrijeme pokušava da to usmjeri prema jednom investitoru o kojem nemaju dovoljno informacija.

"Znamo ko je kompanija CDC, međutim vlasnik Buljarica Bay CDC International i njena registracija na Kajmanskim ostrvima i nekim drugim poreskim rajevima je lampica za alarm u Crnoj Gori", istakao je Krapović.

Vlada je do sada imala namjeru da oduzme i raspolaže imovinom u Buljarici, što nije uspjelo.

"Našim angažmanom, dok smo bili opozicija i sveukupnim angažmanom nekih NVO poput MANS-a, smo sačuvali Buljaricu, a do kada vidjećemo", kazao je Krapović.

Predsjednik MZ Buljarica Đorđe Gregović smatra da u ponudi sa megalomanskim zahtjevom koji je dostavila CDC kompanija i, uopšte, sumnjivim novcem investicija koje bi se u tom slučaju realizovale, dobro je što se sve ovako završilo.



"Malo neiskren odnos koji je postojao u nekom dosadašnjem periodu je svima nama smetao i, na neki način, je bio kočnica za dalji razgovor. Sada smo na nekom zajedničkom planu i idemo dalje", kazao je Gregović.

O Buljarici se već tri, četiri decenije priča kao o velikoj šansi Crne Gore. Međutim, prema riječima prof. dr Rada Ratkovića, odlučujući korak nije napravljen iako je bilo prilike za to.

"Neophodno je da svi koji imaju imovinska prava u Buljarici, počev od mještana, zainteresovanih partnera, vlasnika, Vlade i Opštine naprave zajednički dogovor oko osnivanja Direkcije za razvoj Buljarice gdje bi se donosile legitimne odluke. Da ponovo pozovemo Evropsku agenciju za razvoj da nam daju podršku, koju su ranije najavljivali, u pogledu projekata i istražnih radova u vrijednosti od jedan do dva miliona eura. To je bilo predviđeno ranije za Buljaricu, ali je ta šansa propuštena. Mislim da nije kasno da opet pokušamo", kazao je Ratković.

Prema Gregovićevim riječima, nemoguće je izbjeći 75% - 80% vlasnika privatnog zemljišta, ne može se izbjeći ni Mitropolija koja ima svoj prostor, niti Morsko dobro, u stvari država, koji gazduju priobalnim pojasem.

"Zajedno sa partnerom koji želi da investira na pametni način, mislim da ima prostora za dogovor. Jako su rijetki oni koji žele da zadrže postojeće stanje i to ima ekološko opravdanje, jer je buljarica jedan od zaštićenih predjela Crne Gore sa odreženom florom i faunom. Ali, sigurno 90% jeste za investiranje, ali se mora razgovarati sa njima i konkretno i pošteno iznijeti predlozi", istakao je Gregović.

Buljarica i dalje ostaje mamac za investore, međutim protiv smo i dalje masovne gradnje koja je prisutna u drugim primorskim mjestima.

"Profilisaće se i ispasti iz igre svi oni koji umjesto vile sa tri jedinice, žele zgradu sa tridesettri. Tako ćemo napraviti prirodnu selekciju pa bi se možda i više investitora javilo komparativno učestvujući u jednoj takvoj priči", zaključio je Gregović.