17-11-2023

Grupa građana BU2 : 17. novembar važan datum za prijevremeno rođene bebe, investiranje u prevenciju prijevremenog porođaja da bude prioritet i kontinuirani zadatak države

Svjetski dan prijevremeno rođenih beba, 17. novembar 2023. godine, po trinaesti put se obilježava u svijetu, sa idejom da se pažnja društva usmjeri na ozbiljne probleme prijevremeno rođenih beba i njihovih roditelja, a tim povodom oglasili su se iz NVO „Grupa građana BU2”.


Foto: NVO „Grupa građana BU2”

Oni navode da je u svijetu učestalost prijevremenog porođaja oko 10%, što znači da se svaka deseta beba rodi prije termina. Svake godine, kako dodaju, oko 15 miliona djece se rodi prije termina (prije 37 gestacijske nedelje), od toga jedan milion ne preživi.

"Prijevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u cijelom svijetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posljedica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u cjelini. Liječenje prijevremeno rođenih beba je zahtjevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa", naveli su u saopštenju.

Iz „Grupe građana BU2” ukazuju da, nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prijevremenog porođaja.

"Investiranje u prevenciju prijevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak države predsjednika Jakova Milatović, Vlade Crne Gore i premijera Milojka Spajića, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju. NVO „Grupa građana BU2” se pridužuje naporima The World Prematurity Network-a i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se prijevremeno rođenoj djeci omogući najbolje liječenje i njega, a njihovim porodicama preko potrebna podrška i pomoć", zaključuje se u saopštenju.