20-11-2023

Grupa građana BU2 : Svjetski dan djeteta treba da nas podsjeti na bratstvo, jedinstvo i razumijevanje među djecom širom svijeta

Ovaj dan treba da služi tome da se svako društvo podsjeti na odgovornost koju ima prema djeci, naročito onoj koja se nalaže u osetljivom položaju, i pozove da preduzme mjere koje su potrebne kako bi se njihova dobrobit unaprijedila, navela je u saopštenju saopštenju predsjednica "Grupe građana BU2" Milica Mitrović.



Svjetski dan djeteta ustanovljen je 1954. godine kada je Generalna skupština usvojila rezoluciju 836 (IX) istoimenog naziva. Generalna skupština je ovim dokumentom pozvala države članice da ustanove Svjetski dan djeteta koji bi se objeležavao kao dan „bratstva i razumijevanja među djecom širom svijeta“ i koji bi bio posvećen aktivnostima za unapređenje blagostanja djece.

Dodatan značaj ove rezolucije ogleda se u činjenici da je ona dobrobit djece dovela u vezu sa samom svrhom postojanja Organizacije Ujedinjenih nacija.

"U rezoluciji se tako navodi da obaveze Organizacije prema „budućim generacijama“ mogu biti ostvarene samo povećanim naporima usmerenim ka djeci, kao i da bi „objeležavanje dana djeteta širom svijeta doprinijelo ljudskoj solidarnosti i saradnji među nacijama„. S tim u vezi, rezolucija je utvrdila i da bi taj dan trebalo da bude posvećen i jačanju i proširivanju napora preduzetih od strane Ujedinjenih nacija u korist sve djece svijeta", zaključuje se u saopštenju predsjednice "Grupe građana BU2" Milice Mitrović.