14-09-2014

Grupa NVO iz Budve: Opština da zaštiti prava na mir i san građana tokom ljeta

Organizacije civilnog društva iz Budve, njih 11, tražli su od nadležnih organa da omoguće zaštitu prava na mir i san građana te opštine tokom ljeta.

Grupa NVO iz Budve: Opština da zaštiti prava na mir i san građana tokom ljeta | Radio Televizija Budva

Predstavnici 11 organizacija uputili su apel nadležnim organima povodom remećenja javnog reda i mira u stambenim naseljima u toj opštini tokom ljeta.

“U apelu smo dali i predlog kako riješiti problem, a uputili smo ga na adrese opštinskih nadležnih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova i budvanske policije, te političkim partijama koje participiraju u lokalnom parlamentu”, kaže se u saopštenju organizacija.

Kako su pojasnili, riječ je o problemu koji, osim što drastično remeti javni red i mir u velikom dijelu stambenih naselja, utiče na zdravlje i onemogućava normalno funkcionisanje građana.

“Kako je riječ o problemu koji kulminira tokom ljetnje sezone, apel upućujemo sada da bi nadležni imali dovoljno vremena da reaguju do narednog ljeta. Pred početak naredne sezone ćemo javnost izvijestiti o tome šta su nadležni preduzeli/nijesu preduzeli po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

U apelu se navodi da stepen remećenja javnog reda i mira u stambenim naseljima Budve ljeti dostiže neizdrživ nivo, a da su dva najčešća razloga prekomjerna buka koju stvaraju turisti u iznajmljenim stanovima i prekomjerna buka koju turisti stvaraju na ulicama od dva-tri sata poslije ponoći.

Predlog predstavnika organizacija je da se obezbijede dežurstva policajaca od ponoći do jutra u stambenim naseljima, tokom jula i avgusta, kao id a se počne sa primjenom kažnjavanja prekršilaca javnog reda i mira kako je to rpedviđeno zakonom.

“Vjerujemo da bi imali podršku i pomoć svih građana, ted a bi se nakon nekoilko intervencija “po džepu” i turisti počeli ponašati uobičajeno za urbanu sredinu. Plaćanjem sobe za ljetovanje, turisti i vlasnici stanova za biznajmljivanje ne kupuju i naš mir, niti imaju pravo narušavati naše zdravlje”, kaže se u apelu.

Apel su uputile organizacije Agora, Arka, Budvanski kulturni identitet, Fondacija Sava Vuković, Green.me, Logos, Nezavisna građanska inicijativa, Infomont, Udruženje žena Budve, KUD “S.M.Ljubiša”, MZ Stari grad.