16-03-2024

Grupna izložba grafika “Borba & Kontemplacija” večeras u Petrovcu

U organizaciji JU "Muzeji i galerije Budve" i Kulturvermittlung Steiermark iz Graza u Spomen domu „Crvena komuna“ - galerija "Marko K.Gregovic" u Petrovcu, večeras sa početkom u 19 časova biće otvorena grupna izložba grafika „Borba & Kontemplacija".Na izložbi će biti predstavljeno 40 radova različitih grafičkih tehnika i šest umjetnika koji žive i stvaraju u Grazu.

Izložbu će otvoriti akademska grafičarka mr Jelena Jovanćov,u ime JU Muzeji i galerije obratiće se direktorica mr Lucija Đuršković. Izložba se može pogledati do 11.maja 2024 godine.

„Borba & Kontemplacija - Kampf & Kontemplation" naslov je izložbe koja predstavlja djela šest umjetnika koji djeluju u širokom spektru između ovih suprotstavljenih stanja. Ovi pojmovi označavaju polje asocijacija povezanih s procesom rada i sadržajem djela: istraživanje tehnika grafike koje se moraju „osvojiti" ručnom vještinom; prepreke koje treba podnijeti dok rezultirajuće djelo ne dobije neku sličnost s vizijom umjetnika. Ipak, ovaj sukob s materijalom može izazvati i prijatna iznenađenja, neočekivane događaje koji idu izvan onoga što je netko zamislio. Što se tiče sadržaja, naslovi radova sugestivni su za oba stanja. Verknäuelung i Taumelnd (Zaplet i Kolutanje - serigrafija i bojeni linorez Josefa Fürpaßa) ne zvuče posebno meditativno; dok Burning House i Broken Window (linorezi Lere Elur) evociraju nešto drugačije od spokoja i kontemplacije, njeni Nature's Embrace i Woman Among Flowers izazivaju drugačije raspoloženje. Kolografije Mind Gardens Margo Sarkisove istražuje koncept karme, u kojoj i borba i kontemplacija igraju ključnu ulogu#", dio teksta iz kataloga koji je napisao Walter Titz kulturni novinar i autor.

Umjetnici predstavljeni na izložbi su:

Lera Elur (1993), pseudonim umjetnice Valerije Lisenko, rođene u Mariupolu, Ukrajina, trenutno živi i radi u Grazu, Austrija.

Maryam Farhang (1983), rođena u Teheranu, Iran, trenutno živi i studira u Grazu, Austrija.

Margo Sarkisova (1997), rođena u Donjecku, Ukrajina, trenutno živi i radi u Grazu, Austrija.

Katharina Windisch (1997), živi i radi u Grazu, Austrija.

Josef Fürpaß (1960), živi i radi u Štajerskoj, Austrija.

Herwig Tollschein (1970), živi i radi u Štajerskoj, Austrija.