17-09-2019

Gubitke struje na mreži platili smo preko 14 miliona eura

Gubici u distributivnom sistemu lani su iznosili 13,83 odsto, a u prenosnom sistemu 2,21 procenat, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku.

Gubitke struje na mreži platili smo preko 14 miliona eura | Radio Televizija Budva

Građane i privredu, koji gubitke na mreži plaćaju kroz račune za struju, to je lani koštalo 14,14 miliona eura, kazali su Danu iz CEDIS-a i CGES-a, koji su zaduženi za prenosni, odnosno distributivni sistem.

Gubici u distributivnom sistemu su koštali 7,6 miliona, a u prenosnom 6,54 miliona eura. Godinu ranije gubici su koštali građane 14,4 miliona.

Količina električne energije koja je “izgubljena” u sistemu iznosi 513,78 gigavat-sati. Od toga 142,2 u prenosnom, a 371,6 gigavat-sati u distributivnom sistemu.

U prenosnom sistemu su gubici uvećani, a u distributivnom smanjeni, kada se gleda količina “izgubljene” energije. Lani je u prenosnom sistemu izgubljeno 127 gigavat-sati, a u distributivnom skoro 400.


“Gubitak električne energije u prenosnom sistemu je isključivo uzrokovan fizičkim zakonitostima, neizbježan je pratilac svakog toka energije kroz mrežu i može se smatrati tehničkom karakteristikom iste. Trošak koji je CGES imao po ovom osnovu u 2018. godini iznosio je 6,544 miliona eura. Navedenih 142,18 GWH predstavlja 2,21 odsto energije koja je ušla u prenosni sistem, što je u rangu ostvarenih u svim prenosnim mrežama u Evropi koje uključuju sve naponske nivoe i transformaciju električne energije sa 110 kW na 35 kW Dio troška za pokrivanje električne energije gubitaka nastalih usled tranzita preko crnogorske prenosne mreže finansira se kroz mehanizam za nadoknadu od drugih operatora prenosnih sistema iz Evrope, tj. ne opterećuje tarifu prenosa”, kazali su za Dan iz CGES-a.

Gubici u prenosu tokom prethodne godine su povećani jer, kako su kazali, energija protiče kroz mrežu na način koji zavisi od konfiguracije iste i specifičnih okolnosti u sistemu.

“Mjere kojima bi se eventualno, i u veoma malom (gotovo zanemarljivom) procentu, moglo uticati na redukciju tehničkih gubitaka prenosa je nemoguće realizovati bez smanjenja pouzdanosti napajanja, a što je prioritet CGES-a”, naveli su oni.

CEDIS-u su dozvoljeni gubici od 8,43 odsto, odnosno do tog procenta plaćaju građani, a preko njega sve ide na teret energetske kompanije.

“Gubici u distribuciji električne energije u 2018. godini ostvareni su u iznosu od 371,6 GWH ili 13,83 odsto ukupno preuzete električne energije (energije koja je ušla u distributivni sistem). Dio troška gubitaka električne energije koji je transponovan u cijene prema krajnjim korisnicima za 2018. godinu iznosi 7,6 miliona eura, a definisani su odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, za drugu regulatornu godinu trogodišnjeg regulatornog perioda 2017-2019”, naveli su iz CEDIS-a.

Gubitke u sistemu plaćaju potrošači preko računa za struju, iako nemaju nikakvog uticaja na tu pojavu.