15-11-2023

Gvozdenović: Ohrabriti mlade u Budvi da postanu budući lideri

NVO Spiritus Movens, realizovala je niz društveno značajnih projekata namijenjenih mladim od 15 do 30 godina, među kojima su Sexedu, Psiha u fokusu, AntiCyberbulyng Mural. Njihov cilj je, kako kaže član te NVO Balša Gvozednović je osnažiti i ohrabriti mlade u Budvi da postanu budući lideri u svojim zajednicama.

Gvozdenović: Ohrabriti mlade u Budvi da postanu budući lideri | Radio Televizija Budva

Foto: Kancelarija za mlade

Mladi u Budvi suočavaju se sa ograničenim prilikama za uključivanje u zajednicu i razvoj liderstva što rezultira neiskorišćenim potencijalom i neispunjenim potrebama zajednice smatra Gvozdenović.

"Što se tiče mladih u Budvi mislim da je to na neki način zamrtvljeno. Ne čujem često da se neki projekti realizuju, da se nešto aktivira, sve je uglavnom centralizovano u Kancelariji za mlade, u Omladinskom klubu. Oni imaju svoju instagram stranicu i tamo dijele sve te aktivnosti koje se dešavaju u Budvi i mislim da su oni neki najaktuelniji izvor informacija što se tiče omladinskog aktivizma", kazao je Gvozdenović u izjavi za Polis.


Gvozdenović Foto: printscreen

NVO "Spiritus Moven" iako mlada organizacija do sada je organizovala niz aktivnosti na polju omladinskog aktivizma.

"Naša organizacija je relativno nova ali u tom periodu mi smo uspjeli da realizujemo jedan značajan broj projekata, neki od njih su Seksualna edukacija, projekat Psiha u fokusu, It for change i takođe smo bili jedan od partnera na projektu za očuvanje baštine. Mi se uglavnom bavimo omladinskim aktivitzmom, ali radimo i na nekim drugim projektima koji su van te sfere. Nama je cilj da poboljšamo zajednicu iz koje dolazimo i pozvao bih mlade koji su zainteresovani da nam se pridruže, da učestvuju zajedno sa nama na realizaciji nekih aktivnoti", poručio je.

članove ove organizacije čini 15 studenata.

"Imamo fokus na seksualno zdravlje, mentalno zdravlje, a želimo da aktivirtamo mlade na bilo koji mogući način. Želimo da ih dovedemo na te naše radionice da oni učestvuju i malo svoj portfolio prošire, da steknu neke kompetencije i vještine tokom tih radionica. Naša mentorka Katarina Vukadinović i njena koleginica Aleksandra Marojević su nam jedna velika podrška. One nam često pomažu u realizaciji ovih projekata, daju nam prostor, pomažu sa promocijom i realizacijom tih ideja, da nam daju neke ideje za realizaciju proijekata i uvijek su tu za nas kroz svaki korak i ja sam im lično mnogo zahvalan", zaključio je Gvozdenović.

Glavni cilj ove NVO je da osnaže i ohrabre mlade u Budvi da postanu budući lideri u svojim zajednicama.