24-08-2021

Hitna pomoć Budva: U sezoni oko 90 pregleda dnevno

Uprkos turističkoj sezoni koju prate velike gužve na magistralnim putevima posebno u Budvi, uspijevamo da na vrijeme odgovorimo svim intervenicajama i pružimo primarnu zdravstvenu zaštitu svim građanima države ali i turistima u Crnoj Gori, kako na terenu tako i u ambulantama, saopšteno je našem portalu iz PR službe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Hitna pomoć Budva: U sezoni oko 90 pregleda dnevno | Radio Televizija Budva

Foto: ZHMP

Kako funkcioniše Hitna pomoć u toku turističke sezone i na kakve poteškoće u radu nailazi saznali smo iz PR službe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Da li služba Hitne medicinske pomoći u Budvi postiže da odgovori svim intervencijama na terenu tokom ljetnih mjeseci?

ZHMP: Medicinski timovi jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Budva prethodnog mjeseca obavili su ukupno 1774 pregleda i 184 kućne posjete od kojih je na dalje liječenje transportovano 60 pacijenata. Takođe, na mjesečnom nivou, ekipe jedinice ZHMP Budva pružile su medicinsku pomoć i za 20 pacijenata iz saobraćajnih nezgoda. Što se tiče tekućeg mjeseca, naši timovi na dnevnom nivou obave od 65 do 90 pregleda i u prosjeku 10 kućnih posjeta. Naše ekipe uprkos turističkoj sezoni koju prate velike gužve na magistralnim putevima koji vode turističkim destinacijama poput Budve, uspijevaju da na vrijeme odgovore svim intervenicajama i pruže primarnu zdravstvenu zaštitu svim građanima države ali i turistima u Crnoj Gori, kako na terenu tako i u ambulatnama.


Foto: ZHMP

U kojim slučajevima se izlazi na teren i da li ima zloupotreba ili neopravdanih zahtjeva?

Ekipe jedinica ZHMP izlaze na teren na poziv pacijenata koji pozivom na broj 124 prijavljuju urgentnu situaciju Dispečerskom centru koji dalje upućuje medicinski tim na mjesto akcidenta. Uobičajena je pojava da građani pozivaju Hitnu pomoć i onda kada je to neopravdano, ali se mi trudimo da odgovorimo na svaki poziv građana i pružimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu u svim situacijama. Edukacijom građana o tome šta su hitna stanja i kada treba pozvati hitnu pomoć, vjerujemo da se može olakšati proces rada naših timova, a više o informacija o tome dostupno je na sajtu Zavoda kao i zvaničnim profilima naše ustanove na društvenim mrežama.

Kakva je situacija vikendima? Koja je patologija dominantna?

Kako na terenu tako i u ambulantama tokom vikenda, ali i ostalim danima, dominantna su stanja koja se vezuju za tropske temperature usljed kojih dolazi do pogoršanja osnovnih bolesti kod hroničnih bolesnika, kao i povećanog broja pacijenata koji se
javljaju sa simptomima mučnine, vrtoglavice, povišene tjelesne temperature, kolabiranja, povraćanja, dijareje i slično. Takođe, možemo konstatovati da tokom vikenda dolazi do češćih intervencija usljed saobraćajnih nezgoda.

Šta vam predstavlja najveći problem u sezoni i na koji način bi se mogla unaprijediti ova vrsta zdravstvene usluge?

Opremljenost jedinica Zavoda, nedovoljno vozila Hitne pomoći kao i manjak kadra u Budvi, ali i ostalim Opštinama predstavljaju problem na čijem rješavanju novi mendžment Zavoda predano radi. Naslijeđeni problemi i nefunkcionalan sistem koji je zatečen dolaskom novog menadžmenta svakako da otežava proces rada naročito u periodu ljetnje sezone. Prve mjere ka rješavanju ovih problema su preuzete, te u narednom periodu očekujemo otvaranje novih jedinica Zavoda ali ostvarivanje saradnje sa relevantnim međunarodnim partnerima, uz podršku Ministarstva zdravlja, čime ćemo poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite i unaprijediti uslove rada zaposlenih, a na korist svih građana Crne Gore.


J.M.