19-04-2024

Hitna pomoć u Budvi sada ima dva ljekara u noćnoj smjeni i dva vozila, očekuje se pojačanje tokom sezone

Dr Mitar Radulović, načelnik budvanske jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć istakao je da nagle vremenske promjene najviše utiču na hronične bolesnike.


Foto: Portal RTV Budva/arhiva

"Zbog temperaturnih razlika u vremenu najviše su pogođeni hronični bolesnici, kardiovaskularni i respiratorni pacijenti. Njima najviše ne odgovara skok i pad temperature, a sada je i sezona virusa. Činjenica je da imamo dosta takvih pacijenata, ali na svu sreću nije neuobičajeno i naravno da predstavlja pacijentima problem", kazao je dr Radulović u emisiji Jutrom iz Budve.

On je apelovao na vozače da voze savjesno i odgovorno.

"Nadam se da će se nastaviti trend da naša pomoć nije neophodna. Apelujemo na vozače da savjesno voze i bez upotrebe alkohola, gužve su velike u saobraćaju", kazao je on.

Od nedavno imamo dva ljekara u večernjim satima i dva vozila koja su na raspolaganju svim građanima, ali i turistima.

Budvanska jedinica ZHMP u posljednje vrijeme susrijeće se sa nedostatkom kadra, što predstavlja problem kako za građane, tako i za radnike Hitne pomoći.

A kako je istakao Radulović nadaju se da će uskoro dobiti pojačanje u jutarnjoj smjeni.

"Mi tokom ljeta radimo pojačanu i dnevnu i noćnu smjenu. Bliži nam se sezona, tako da ćemo i tokom ove sezone isto raditi. Znamo u Budvi koliko bude ljudi u ljetnjim mjesecima i koliko je teško izaći u susret svima pacijentima. Bolnice su dosta daleko. Zbog povećanog broja posla, biće sigurno povećan broj kapaciteta", istakao je Radulović.

Po stepenu hitnosti se određuje gdje će ekipa ZHMP prvo izaći.

Na osnovu stepena hitnosti se uvijek određuje gdje će ekipa Hitne pomoći da izađe. Naravno da če onaj koji je životno ugrožen imati prioritet u odnosu na neke manje hitne ili hronične pacijente", dodao je on.

Detalje razgovora pogledajte u nastavku: