27-06-2019

Hobotnica sa kromprićima - Mediteran pod nepcima

Ako vam je potreban odmor od mesa, kaloričnih salata sa dresingom i brze hrane, onda imamo recept kao stvoren baš za vas, a to je hobotnica pečena u rerni sa krompirom.

Hobotnica sa kromprićima - Mediteran pod nepcima | Radio Televizija Budva

Hobotnica je zdrava za srce i živce i blagotvorno djeluje u cilju vitke linije, sadrži lako probavljive bjelančevine koje su izvor prijeko potrebnih aminokiselina, a istovremeno sadrže i nezasićene masne kiseline, vitamine i minerale. U brojnim je istraživanjima utvrđeno da se uz samo dva obroka s plodovima mora sedmično znatno smanjuje mogućnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti


Potrebni sastojci:

1 hobotnica srednje veličine, očišćena
½ kg manjih krompirića (mladih)
1 glavica bijelog luka
1 šolja crnog vina
¾ šolje mslinovog ulja
So, biber, origano

Uključite rernu da se grije na 200C, hobotnicu operite i stavite na sredinu tepsije za pečenje, a oko hobotnice poređajte krompiriće i bijeli luk. Sve dobro začinite solju, biberom i origanom, prelijte maslinovim uljem, vinom pa prekrijte aluminijumskom folijom i dobro zatvorite.

Sve skupa stavite u rernu i ostavite da se peče 1 sat i 15 minuta, odnosno dok hobotnica ne postane mekana. Da li je to tako provjerićete ako probodete hobotnicu ražnjićem ili čačkalicom, a ono sklizne u meso bez ikakvog otpora.

Poslednjih 15 minta, hobotnicu pecite bez folije da dobije hrskavu korcu.

Savjet: kada skinete foliju možda ćete morati odliti malo tečnosti tako da i krompir dobije hrskavu koricu.

Napomena: Ako se plašite da će hobotnica biti žilava prije nego je stavite u rernu, prokuvajte je u slanoj kipućoj vodi 15-ak minuta.