22-08-2021

Hodanje i zdrava ishrana će vam pomoći da izgubite višak kilograma

Svako ko vodi računa o zdravstvenom stanju bi da odvoji vrijeme za hodanje, a u kombinaciji s dobrim navikama u ishrani pomoći će vam da izgubite višak kilograma.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Možda se ne čini kao najefikasnija vježba, ali stručnjaci su dokazali da može pomoći u mršavljenju i poboljšanju mentalnog zdravlja. Samo nekoliko hiljada koraka dnevno može sagorjeti stotine kalorija.

Sedrik Brajant, predsjednik udruženja American Council on Exercise, kaže: "Riječ je o aerobnoj vježbi koja se lako obavlja i omogućava osobi da troši energiju i sagorijeva kalorije, tako da u svakom slučaju pomaže u procesu mršavljenja."

Za postizanje dobrog zdravstenog stanja preporučuje se da hodate otprilike 30 minuta većinu dana u sedmici, odnosno što češće možete.

"Ako želite smršati, hodajte u rasponu od 45 do 60 minuta. Imajte na umu da ne morate sve odraditi odjednom, šetnju možete podijeliti na nekoliko dijelova", navodi Brajant.

Na primjer, ujutru možete otići na tridesetominutnu šetnju pa poslije večere prošetati još 15 ili 30 minuta.

"Ideja je da 'skupite' tih 45 ili 60 minuta hoda. Ono će vam pomoći u gubitku težine", priča.

Dijetetičarka Samanta Kaseti iz New Yorka objasnila je da bi prosječna četrdesetogodišnja žena mogla izgubiti pet kilograma u dva mjeseca kada bi hodala sat vremena sedmično.

Međutim, hodanje vam ne može pomoći da "ispravite" loš način ishrane.

"Hodanje i zdrave navike u ishrani mogu pomoći u gubitku navedenih pet kilograma, ali samo hodanje nikada neće dati rezultate koje očekujete", navodi Kaseti.

Mršavljenje zavisi od genetike, metabolizma, dobi, nivoa stresa kroz koji prolazite i količine sna. Naravno, hodanje ima više koristi od samog gubitka težine. Kao i svaka druga aerobna vježba, poboljšaće rad kardiovaskularnog sistema, dovešće do bolje regulacije šećera u krvi i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.


(Klix.ba)