26-06-2022

Hotelski radnik u Budvi prijavio poslodavca zbog neisplaćenih prazničnih dnevnica

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 12 prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne, ali i jedna pohvala.

Hotelski radnik u Budvi prijavio poslodavca zbog neisplaćenih prazničnih dnevnica | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Pohvala se odnosila na market Panorama 3 u Mojkovcu, a zapravo se radi o odgovoru na raniju prijavu da se u tom trgovačkom objektu ne izdaju računi. Iz marketa su poručili da imaju mogućnost da vrate kamere kako bi se utvrdilo da li su te tvrdnje tačne i poručili da mušterije nijesu dužne da plate račune ukoliko im nijesu izdati.

Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju roštilj i market prodavnica na šetalistu u Đenovićima, kao i Exclusive centar Star i Star Aestetic Centar u Podgorici.

Evidentirane su i pritužbe da zaposleni u restoranu Marea u Tivtu nemaju slobodan dan, da većina angažovanih u televiziji 777 nema ugovor o radu, a da auto servis Balić i auto perionica Šale u Bijelom Polju rade na crno.

Građani su se žalili i da neka kupališta u Herceg Novom nemaju propisano odvojenu slobodnu površinu bez ležaljki i ne izdaju fiskalne račune, da hotel Maestral u Budvi nije zaposlenima platio praznične dnevnice za Vaskrs, 1. maj i Dan državnosti, dok market Primato u Spužu nema pravilno istaknute cijene proizvoda.

Jedna od prijava koja je evidentirana ove sedmice zapravo je bio poziv nadležnima da teretnim vozilima velike nosivosti zabrane prolaz putnim pravcem Krstac-Mramor, jer ga trajno uništavaju.

“Put je doveden u stanje da se njime više ne može ni pješke ići, a kamoli putničkim vozilima. Stanovnici ovog područja su slali brojne dopise, peticije i prijave, ali bezuspješno”, navodi se u prijavi.

Ostale prijave odnosile su se na radove na putu i uklanjanje ležećeg policajca.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.