12-02-2024

HPV vakcina za mlade do 26 godina, besplatna zaštita protiv malignih bolesti

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori unaprijeđena je i proširena na mlade do 26 godina, a vakcinacijom su obuhvaćeni i dječaci. Dr Milko Joksimović epidemiolog IJZCG napominje da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja je svojoj djeci i adolescentnima omogućila beslatnu zaštitu protiv malignih bolesti i jedna od rijetkih zemalja koje ovu vrstu zaštite nude i dječacima.

HPV vakcina za mlade do 26 godina, besplatna zaštita protiv malignih bolesti | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Vakcinacija HPV vakcinom od petka proširena na grupe do 26 godina i na dječake tako da se sada ravnopravno mogu vakcinisati i djevojčice i dječaci. Dr Joksimović napominje da su primarni ipak djevojčice i dječaci uzrasta od 14 godina.

"Dakle u uzrastu od 9 do 18 godina tokom ove godine moguća je vakcinacija i djevojčica i dječaka ali se nije stalo ni na tome i odlučeno je da i u uzrastu od 19 do 26 godna organizuju se kampanje pri čemu se se to raditi povremeno i prije svega kod onih koji nijesu seksualno aktivni mada se mogu vakcinisati i ostali ali je vakcina manje djelotvorna", kazao je Joksimović.

Sistem zdravstva u potpunosti pokriva troškove vakcinacije.

Dr Joksimović napominje da se u uzrastu od 9 do 18 godna vakcinacija sprovodi kod izabranog doktora za djecu pri čemu će, napominje biti povremenih akcija za djecu koja nemaju izabranog doktora.

Ističe da vakcina ima dovojno za sve zainteresovane.

"Ova vakcina nije obavezna pa će se nabavka vakcina raditi sukcesivno na mjesec ili dva dana. U ovom trenutku imao 1200 vakcina u martu nam stiže novih 1500 a prema Montefarmu smo krenuli sa zahtjevom za novih 7000 doza tako da računamo da će za sve koji su zainteresovani vakcina biti dovoljno", kazao je Joksimović.

Ističe da je primarna grupa starosti od 9 do 14 godna jer za HPV vakcinu važi pravilo: "što ranije to bolje2.

Joksimović kaže da je riječ o skupoj vakcini i ističe da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja za sve ove uzrastne grupe obezbjeđuje vakcinu o svom trošku.

Vijest o proširenju grupe za vakcinaciju epidemiolog dr Senad Begić koordinator UNICEF-a za društvene i promjene u ponašanju vidi kao sjajnu vijest.

"Crna Gora je jedna od rijetkih a sigurno prva u regionu država koja je svojoj djeci i adolescentnima omogućila beslatnu zaštitu protiv malignih bolesti i jedna od rijetkih zemalja koje ovu vrstu zaštite nude i dječacima", kazao je Begić.