05-10-2021

Hrvatska dobila prvo selo za digitalne nomade

Prvo selo za digitalne nomade u Hrvatskoj otvara se 10. oktobra unutar zadarskog turističkog kompleksa Falkensteiner Hotels&Resorts, u organizaciji platforme za srednjoročni smještaj grabAhome, javljaju zagrebački mediji.

Hrvatska dobila prvo selo za digitalne nomade | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay


To je, kako se navodi, prilika za turističku kompaniju da napuni kapacitete van sezone, zbog čega će ovo selo biti otvoreno za sada do 31. marta.

“Ovo je prvi ovakav projekat u Hrvatskoj i sigurno će otvoriti put za neke nove, dugoročnije”, smatra Mario Mrkša, suosnivač i izvršni direktor platforme grabAhome, ujedno administrator Facebook grupe za digitalne nomade u Hrvatskoj koja broji već 7.000 članova.

Povratak interesa

Već je poznato da je puno digitalnih nomada, osoba koje mogu raditi i zarađivati iz bilo kojeg dijela svijeta, zainteresovano za boravak u Hrvatskoj, i taj je interes djelimično jenjao u pandemiji, no sada se opet vraća, piše Poslovni dnevnik.

“Njihov najveći problem je pronaći konkretno mjesto koje će im omogućiti sve sadržaje koji su im potrebni. Tako smo se mi kao platorma za srednjoročni smještaj posvetili najviše studentima i digitalnim nomadima, koji se o mogućnostima u Hrvatskoj uglavnom informiraju putem spomenute Facebook grupe, uz Reddit i neke specijalizovane forume”, pojašnjava Mario Mrkša za Poslovni dnevnik. Tako je i došlo do saradnje s Falkensteiner grupom koja je i lani imala neke ponude za produženi smještaj.


“Welcome home ambijent koji Falkensteiner nudi svojim gostima idealno odgovara i digitalnim nomadima, kao i privatnost, terasa, sunce, more, borova šuma, blizina grada.

Ponuda je dogovorena za 20 mobilnih kućica i 20 parcela. Za socijalizaciju, networking i sastanke na raspolaganju je coworking prostor u saradnji s Funimationom Borik te gratis dvorana. Dodatne aktivnosti koje im se nude na smještaju su SPA, gym, restorani, usluga pranja veša, saznaje Poslovni u Falkensteineru.

Posebnost – koncept coliving

Posebnost će biti koncept coliving u sklopu ovog sela, odnosno mogućnost dijeljenja kućica s cimerima, a minimalni boravak gosta je 15-30 dana. Od Mrkše doznajemo da će gostima biti na raspolaganju i vođa zajednice zadužen za doček te organizaciju sadržaja i događanja. Radi se na dodatnoj saradnji s drugim partnerima u Zadru kako bi se omogućili dodatni sadržaji za goste.

Cijene usluge će varirati zavisno od dužine boravka, a kako su nomadima na raspolaganju višesobne mobilne kućice, trenutno je definisano da će se smještaj u jednoj sobi naplaćivati 130 eura po sedmici, dok će sedmodnevni najam cijele kućice stajati 359 eura.

Ponuda je izašla prošle srijede i do petka je već zabilježena 21 prijava iz 15 zemalja, što Mrkša drži odličnim odazivom. Javljaju se gosti iz cijelog svijeta – najviše prijava je iz SAD-a, ima Britanaca, Njemaca, Poljaka, Italijana. Jedan gost je iz Nigerije, ima ih iz Izraela, Malezije, Kanade.

Najmlađem su 23 godine, najstarijem 61. Mario Mrkša kaže da za sada ne razmatraju saradnju s ostalim hotelskim kompanijama, jer se žele posvetiti Zadru i razviti što bolji koncept.

“No, cilj nam je da popularizujemo ovaj koncept među različitim pružaocima usluga, lokalnim zajednicama, da ih se što više uključi i ponudi boravak digitalnim nomadima”, zaključuje sagovornik Poslovnog dnevnika.


(Investitor)