04-01-2023

Hrvatske banke uspješno prešle na euro

Najveće banke koje posluju u Hrvatskoj u ponedjeljak su objavile podatke o uspješnom prelasku na euro i dostupnosti svih usluga za klijente, dok poslovnice nekih banaka isključivo danas rade samo u popodnevnim satima.

Hrvatske banke uspješno prešle na euro | Radio Televizija Budva

Euro, ilustracija (Pixabay)

Da su banke uspješno dovršile proces prilagođavanja poslovanja na euro, objavila je Hrvatska udruga banaka (HUB), udruženje koje okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom kursu određenim zakonskim rješenjem, napisali su iz HUB-a, istaknuvši i da je oko 2.700 bankomata softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Očekuje se da će svih oko 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. januara, do kada se i ne plaća naknada za podizanje gotovog novca s bankomata bilo koje banke. HUB na dnevnoj bazi ažurira i kartu aktivnih bankomata.

Istakli su i da će bankomati do 1. aprila, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB), isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju snabdijevanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korišćenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivaće i novčanice od 50 eura, uz uslov da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

Nakon 1. aprila, bankomati će postupno početi da isplaćuju i druge apoene, zavisno od procjene i poslovnoj politici pojedine banke, napomenuli su iz HUB-a.

Podsjetili su i da će banke, Fina i Hrvatska pošta svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura tokom cijele 2023. godine, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.

Naglasili su da, u skladu s propisima, HNB s mijenjanjem gotovog novca kune za gotov novac eura počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade, pri čemu se kovanice mogu mijenjati do 31. decembra 2025, a novčanice bez vremenskog ograničenja, prenose zagrebački mediji.