09-04-2024

Humanitarna akcija mališana JPU „Ljubica V. Jovanović Maše” povodom Međunarodnog dana Roma

U ponedjeljak, 8. aprila, obilježen je Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima sa Romi svakodnevno suočavaju. Tim povodom, mališani iz JPU „Ljubica V. Jovanović Maše” su sa vaspitačima i roditeljima pripremili humanitarnu akciju i posjetili romsko naselje Palestina kako bi donijeli poklone koje su sami pripremili.


Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

Svoj dan Romi u naselju Palestina dočekuju u uslovima koji nisu dostojni nijednog čovjeka. Kako objašnjava predstavnik ovog naselja Agim Saku, oni uvijek ponavljaju isto, a pomoći nema.

“Sve se vidi, ne treba ništa reći. Postali smo dosadni, ali jednu priču nikad nismo pričali. Nama prijeti opasnost od bolesti, jer su barake pune miševa. Mi smo organizovali i proteste, a niko nije izašao da sa nama popriča. Čini mi se da nade nema”, kazao je Saku.


Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

Malo sreće i radosti unijeli su mališani sa poklonima koje su sami pripremili, a ovo nije prvi put da organizuju slične posjete kako bi upoznali djecu iz romske zajednice sa svojim radom. Direktor JPU „Ljubica V. Jovanović Maše” Žarko Ristić je istakao da su djeca, zajedno sa svojim vaspitačima i roditeljima, pripremila humanitarnu akciju i poklone za svoje drugare. Kako navodi, ti paketići sadrže igračke, sveske, olovke i školski materijal koji je njima zaista potreban.


Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

Povodom Međunarodnog dana Roma, u Skupštini Crne Gore održana je i sjednica Romskog parlamenta na kojoj su predstavljeni brojni problem sa kojima se suočava ova zajednica.

Sa sjednice je poručeno da je položaj romske i egipćanske zajednice poboljšan, ali da su mnoge prepreke i dalje prisutne, te da je veliki problem što ta zajednica ne učestvuje u političkom odlučivanju. Ombudsman Siniša Bjeković je istakao da je ovo dan podsjećanja na to koliko je društvo solidarno, empatično i spremno da prihvati drugačije.

“Mračni primjeri iz prošlosti sežu i do današnjeg dana, s tim što su metodi djelovanja tih retrogradnih sila nešto drugačiji. Umjesto otvorenih genocida i zločina, primjenjuje se strategija diskriminacije i uskraćivanje osnovnih prava i sloboda”, kazao je Bjeković.

Kako navodi, karakteristike života romske zajednice su nedostupnost i loš kvalitet obrazovanja, isključenje sa tržišta rada, socijalna nesigurnost, nedostatak adekvatne infrastrukture stanovanja, nedostupnost zdravstvene zaštite, neregulisan građansko-pravni status, kao i diskriminatorni odnos okruženja.

“Obrazovni ciklus je poželjna meta i metod implementacije svih mjera na jačanju socijalne inkluzije Roma. Svi nalazi potvrđuju život Roma i Egipćana na marginama društva, a posebnu pažnju i adekvatan odgovor zahtijevaju pitanja prevremenih brakova i pojave siromaštva. Odgovori na ova pitanja moraju biti sistemski, intersektorski, multidisciplinarni i praćeni aktivnim kampanjama u kojima bi morali sudjelovati kako Romi, tako i oni koji to nisu, a svjedoče svakodnevno ovim pojavama”, istakao je Bjeković.