23-03-2022

Humus i zdravlje

Humus je veoma zdrav i hranljiv namaz. Bogat je kalijumom, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Zaim, lebelebije sadrže i vitamin K, fosfor, cink, bakar, mangan, folate. Samim tim i humus je bogat svim ovim vitaminima i mineralima, kao i proteinima i vlaknima. Esencijalne amino-kiseline su takođe dio humusa.

Humus i zdravlje | Radio Televizija Budva

Foto: preuzeto sa sajta zdravisimo.com

Zbog svih ovih prednosti humus se preporučuje naravno svima, koji žele zdravo da se hrane, koji održavaju svoje tijelo zdravim i koji brinu o tome šta unose. Takođe, humus je zbog toga važan i za sve one koji imaju neke zdravstvene probleme. Niame, humus se preporučuje dijabetičarima. Pošto humus ima nizak glikemijski indeks, to je jako važno za dijabetičare. Na primer njima pogoduju namirnice koje su bogate vlaknima. I za dijabetes tipa 1 i za dijabetes tipa 2 humus je odlična namirnica.

Pored toga humus može da doprinese u održavanju krvnog pritiska. Bogatstvo kalijuma koje se nalazi u humus značajno doprinosi za ovaj nivo zdravlja. Humus je jako dobar i za naše kosti, zato što sadrži magnezijum, gvožđe, cink i vitamink K. Upravo sve ovo doprinosi da naše kosti budu jake i zdrave.

Pored toga, humus je dobar za holesterol, čisti organizam i dobar je za metabolizam. Zbog vitamina C i B6 povoljno utiče na rad našeg srca.

Vegetarijanci obožavaju humus, jer je ukusan, a pored toga je odličan izvor proteina, koji vegetarijancima naravno nedostaje, jer izbegavaju meso i mlečne proizvode.

Kada su u pitanju kalorije i humus, treba da znate da humus ima veoma malo kalorije svega 166 kalorija na 100 grama. 100 grama humusa sa parčetom hleba biće vam sasvim dovoljno za jedan odbrok.

Kako napraviti domaći humus?

Postoje brojni proizvođači, koji proizvode humus po tačnoj repcepturi i taj humus je organski i veoma ukusan. Naravno, na tržištu možete naći, posebno u poslednje vreme, mnogo humusa koji svojim ukusom, a ni izgledom ne podsećaju na humus, pa bi ih trebalo izbjegavati, jer su prepuni aditiva i sigurno će vam više odmoći, nego pomoći. Zato vam mi savetujemo da probate da napravite vaš domaći humus, koji će vam se jako svidjeti, a pored toga znaćete da je zdrav sigurno.

Sve što će vam biti potrebno jesu leblebije (nekih 300 grama), obavezno bijeli luk, maslinovo ulje, limun, so, tahini i po želji začin kumin. Prvo što treba da uradite jeste da leblebije stavite u vodu da prenoće, kao kada kuvate pasulj. To je potrebno zato što se leblebije, kao i pasulj dugo kuvaju i onda je mnogo bolje da prenoće u vodi. Zatim se kuvaju i to se kuvaju čak i duže od sat vremena. Videćete kada omekšaju tada ih sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohlade, procijedite ih i stavite ih u blender, a zatim ih sameljite. Nakon toga dodajte jedan ili dva čena bijelog luka, u zavisnosti od toga koliko volite bijeli luk. Zatim, dodajete so, ulje i tahini, kao i malo limuna. Limun malo nacijedite. Ono što hoćemo da napomenemo jeste da kumin izbjegavate ukoliko ne volite jake začine. Kumin je začin koji se koristi na Bliskom istoku, međutim, on je malo prejak za nas i generalno ima veoma specifičan ukus, te možete da ga izbjegnete, svakako će vaš humus biti jednako lijep.

Izvor: zdravisimo.com