21-02-2021

I Budva se oprostila od Balaševića

Širom našeg regiona mnogi poštovaoci lika i djela Đorđa Balaševića odali su počast kantautoru koji je preminuo u petak. Od njega se oprostila i Budva, a "Mediteran reklame" su u centru grada postavile led displej u Balaševićevu čast.


Foto: Mediteran reklame

Na bilbordu uz Balaševićevu fotografiju stoje i stihovi iz pjesme "Paštrovići".

"Najzad je zastao nad Svetim Stefanom
Pa se nasmešio bacivši pogled preko ramena
I čitav jedan tren ostao zadivljen
I otad svi vajari prave svet od kamena
To mu je osnovna namena..."


"I Budva te danas žali,
Panonski mornaru,
Nek' te čuvaju nebeski vali..." piše ispod stihova.

"U znak zahvalnosti Balaševiću, na tekstove koje je posvetio Budvi i prijateljima iz Budve. Na čovjeku koji se jasno i nedvosmisleno suprostavio ratnom ludilu devedesetih, ambasadoru dobre volje i promoteru mira i ljubavi, gdje god da se pojavio i držao svoje koncerte. Neke od njegovih pjesama ostaju kao posebna emocija za Budvu i Budvane poput "Gde caruju Paštrovići", "Čekajući Montenegro express", " Svirajte mi jesen stiže dunjo moja" i mnoge druge", rekao je za naš portal direktor "Mediteran reklama", Blažo Rađenović.

Đorđe Balašević sahranjen je danas na Novom groblju u Novom Sadu.

Kako prenosi portal Nova.rs, Balašević je sahranjen u krugu najuže porodice.

Ispraćen je uz tamburaše sa pjesmom "Aco braco", a zatim su nastavili i sa "Malom vidrom", dok su na samom grobnom mjestu odsvirali "Oliveru".

Sahrani su pored ćerke i supruge prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Balašević je prije pet dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća.

Preminuo je 19. februara.

Balašević je rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru.

Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.




D.B./M.S.