29-05-2020

I danas bez kvoruma o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Sjednica o Deklaraciji za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije održana ni danas zbog nedostatka kvoruma, a sjednici SO Budva prisustvovalo je 15 odbornika.

I danas bez kvoruma o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti | Radio Televizija Budva

Pomenuta sjednica zakazana po hitnom postupku shodno zahtjevima građana ni početkom februara ove godine nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici tada nisu prisustvovali odbornici DPS-a, Crnogorske, Građanskog pokreta URA i SD-a, kao ni nezavisni odbronik Stevan Džaković.

Komentarišući epilog neodržavanja diskusije o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, predsjednik OO Demokrata Budva Mijomir Pejović istakao je da se, zbog svih drugih dešavanja koja je prate, na neki način želi zaboraviti zbog čega je ona bila zakazana.

"Mi smo cijelu zimu na ulicama Budve imali hiljade i hiljade ljudi koji su na jedan pristojan i civilizovan način izražavali svoj protest zbog zakona koji je usvojen. Građani Budve imaju pravo da čuju, a njihovi predstavnici obavezu da saopšte šta je te ljude natjeralo da u onolikom broju i onoliko vremena hodaju ulicama Budve", rekao je on.

Kako je izjavio, nije iznenađen nedolaskom predstavnika DPS-a, SD-a i Crnogorske, dok je govoreći o odsustvu odbornice Građanskog pokreta URA Božene Jelušić istakao:

"Jako sam iznenađen nedolaskom odbornice Građanskog pokreta URA, koja je sastavni dio ove kolaicije, a još veće mi je iznenađenje da isti predstavnici te partije odlaze kod Duška Markovića. Mislim da je to jasna poruka i pretpostavljam da će građani i cjelokupna javnost iz svega ovoga izvući potpuno jasne zaključke", poručio je Pejović.

O istoj temi oglasili su se i iz DPS-a. Razlog nedolaska saopštila je Snežana Kuč, odbornica te partije u SO Budva.

"Nismo prisustvovali toj sjednici 3. februara, a želim da ponovim i danas da je ponovo u pitanju kršenje Statuta Opštine Budva i Poslovnika o radu SO Budva. U Inicijativi koju smo podnijeli , koja je zakazana danas u 14 časova, jedna je od tvrdnji i ta da je kršenje Poslovnika i Statuta i nepoštovanje zakona glavni razlog za smjenu predsjednika Skupštine Radovića", kazala je Kuč.

Ona je rekla da je ta sjednica trebala biti održana prije gotovo tri mjeseca.

"Trebala je biti zakazana po Poslovniku, i članovima 61. i 62. , mjesec dana nakon neodržavanja prve sjednice. To znači da je ona trebala biti održana do 3. marta. Ona je mogla biti održana da je predsjednik parlamenta ispoštovao poslovnik i mi bismo sigurno prisustvovali, ali ponovo je prekršio Statut i Poslovnik i kasni sa zakazaivanjem sjednice", zaključila je ona.

O daljem nastavku sjednice, predsjednik SO Budva Krsto Radović, kako je kazao, naknadno će obavijestiti javnost.

Podsjetimo, za danas su planirane još dvije sjednice lokalnog parlamenta, u 12h o razrješenju predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i u 14h o razrješenju predsjednika Skupštine Opštine Budva Krsta Radovića.