30-10-2023

I kriminalci koriste bubice za prisluškivanje

Tehnike prisluškivanja i tajne komunikacije odavno su odomaćene u kriminalnim krugovima na našim prostorima, a obični građani nijesu svjesni na koje sve načine mog eventualno biti „na meti“ takvih uređaja.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG tvrdi da prislušnu tehniku imaju i pojedine kriminalne organizacije u Crnoj Gori, prije svega u cilju praćenja konkurentskih grupacija, ali i policije.

Prema njegovim riječima, osim najsavremenijih sistema koje koriste domaće, regionalne i svjetske obavještajne službe, postoji i mnogo jednostavnija i jeftinija oprema za prisluškivanje, do koje svaki kriminalac može lako doći.

„Ta oprema se vrlo lako može nabaviti kod određenih ljudi na prostorima bivše Jugoslavije, prvenstveno kod starih obavještajaca. Jednostavna oprema za prisluškivanje se, recimo, u jednoj nama susjednoj državi može nabaviti za svega sto eura“, tvrdi ovaj sagovornik.

Postoji, sa druge strane, i uređaj koji služi za otkrivanje takozvanih „bubica“, zove se detektor prislušnih uređaja, a na interenetu se mogu naći čak i oglasi za njegovu prodaju.

„Ovaj uređaj detektuje prisluškivače na frekvenciji od nula do šest megaherca. Njemačke je proizvodnje. Znakove prisluškivanja ovaj detektor sa daljine od pet do deset metara pronalazi praktično u centimetar. To znači da pomoću ovog jeftinog uređaja svaki građanin može otkriti ’bubice’ koje su eventualno ugrađene u njegovom stanu, autu, ili bilo kom objektu“, objašnjava ovaj poznavalac prislušnih tehnika.

Detektor prisluškivača je vrlo mali uređaj. Može da se nosi u džepu. Ne zrači. Na prisustvo prislušnih uređaja reaguje svjetlošću, zvukom ili vibriranjem.

Najpoznatiji detektor prisluškivača, pored onih njemačke proizvodnje, je engleski „šild 5000“ i „protektor 1309“.

„Kada se radi o mobilnim telefonima, oni se prisluškuju putem softvera, blututa ili centrale. Već je poznato da se mobilni telefoni mogu prisluškivati kako u vrijeme razgovora, tako i kada nijesu aktivni“, kaže on.

Naš sagovornik objašnjava i da postoji uređaj koji se zove digitalni snimač glasa i telefonskih aparata. Ovaj snimač govora je jednostavan i ima funkciju uključenja na aktivaciju glasa i tajmer podešavanja željenog vremenskog snimanja glasa. Može snimiti šapat i do deset metara, sa čistom reprodukcijom snimka.

„Digitalni snimač glasa može biti u olovci ili upaljaču, tamo gdje najmanje razmišljate da bi vas neko mogao prisluškivati. Baterija mu traje čak trideset dana. To znači da vas neko može slušati i snimati šta pričate trideset dana od kada dođete u posjed olovke ili upaljača. Ili da se tim ’običnim’ upalječem i olovkom, neprimjetno sa kafanskog stola može slušati i snimati razgovor u čitavoj kafani. Osim policije, svaki kriminalac može biti u posjedu takvog uređaja“, objašnjava naš sagovornik.

Jedan od kriminalcima lako pristupačnih uređaja je „buba za uho“ oznake SE-12 CK. Riječ je o bežičnoj mikro slušalici za uho.

„Kriminalci pomoću ovog uređaja mogu hvatati nevidljivu komunikaciju radio uređaja i radio stanica. Skoro je neprimjetna, veličine tri do pet milimetara. Na ovaj način kriminalci, recimo, mogu kontrolisati policijsku radio komunikaciju. Ovaj mali uređaj je snage čak devedeset decibela“, objašnjava sagovornik Portala RTCG.

Postoje i uređaji koji se zovu „špijunski USB stikovi“, kao što je „napredni čitač SIM kartice“. I ovaj uređaj se može kupiti za svega sto eura. Sa njim može da se očita sva kartica sa nekog telefona, svi razgovori i SMS poruke, i to bez vađenja kartice iz telefona. Domet ovog uređaja je čak do 790 kilometara.

Među uređaje kojih se treba plašiti spada i stik za prikupljanje „on line“ razgovora na daljini do 696 kilometara, zatim mini diktafoni u obliku olovke SXD1001, težine svega jedan gram i trajanja osam sati snimka. Tu je i diktafon u obliku ženskog sata 6X211, koji služi za prisluškivanje razgovora u dometu od 15 do 20 metara.

Naš izvor objašnjava da se za mjesto koje je unaprijed određeno koristi skriveni mikrofoni koji imaju mikro radioodašiljač. Kada se razgovor odvija na otvorenom, nepristupačnom mjestu, onda se za prisluškivanje koriste specijalni prijemnici u vidu usmjerenih mikrofona ili mikrofoni sa skupljačem zvučnih talasa.

„I u jednom i u drugom slučaju osoba usmjerava uređaj prema mjestu razgovora. Domet je pedeset do šezdeset metara. To znači da se sa ulice može prisluškivati bilo koji stan ili kuća“, tvrdi ovaj poznavalac prislušnih tehnika.

On upozorava da postoje i magnetofoni u obliku cigareta, zatim kravate sa mikrofonom, sa kojim je moguće snimanje sa daljine od deset do dvadeset metara.

„Sve ovo može da se nabavi u prodaji, i to za vrlo male pare. To može nabaviti bilo ko, pa i kriminalci“, zaključuje i upozorava sagovornik Portala RTCG.