09-12-2019

Idealna linija bez mnogo odricanja: Sedam savjeta kako da smršate brže

Svjetska zdravstvena organizacija je iznijela podatak da u svijetu trenutno ima 2.600.000.000 ljudi sa prekomernom tjelesnom masom.

Idealna linija bez mnogo odricanja: Sedam savjeta kako da smršate brže | Radio Televizija Budva

Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života, zapravo mi biramo da li ćemo biti gojazni ili ne.

Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovdje je riječ o nama, našem životu i našem zdravlju.

1. Trening bazirajte na kompleksnim vježbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mjestu sagorećete više kalorija a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa.

2. Vježbajte u jutarnjem terminu, činjenica je da vježbanjem ujutru započinjete sagorijevanje masti čak 50% brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije.

3. Nikada ne smije biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vježbajte svaki drugi dan jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.

4. Post trenažni efekat vježbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tijela, u tom periodu vaše tijelo i dalje ubrzano sagorijeva masti.

5. Dovoljno spavajte i vježbajte odmorni, dva vrlo važna dijela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da bi sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili, samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.

6. Ne preskačite kardio trening, vježbanje na traci ili nekoj drugoj kardio spravi direktno sagorijeva masne naslage, pritom kardio aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

7. Ne plašite se treninga sa tegovima, jedna od glavnih zabluda većine djevojaka u fitnes klubovima je bježanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće, verujte mi da to nije ni malo lako i da niste vi te „sreće“, jer je to uz rekreativno vježbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagorijeva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.

Način ishrane je veoma važan, smjernice su jasne, morate izbaciti sve visoko kalorične namirnice, kasne obroke kao i slatkiše, znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj mjeri zavisi uspješnost programa redukcije tjelesne mase.

Da biste smršali jedan kilogram, za nedjelju dana potrebno je da imate 9000 kalorija deficita te nedelje. Taj deficit možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.