17-04-2024

Iluminacija bedema Starog grada u Budvi moguća u ovoj godini, vrijednost projekta oko pola miliona eura

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove Opštine Budva su za ovu godinu najavili iluminaciju bedema. Sekretar pomenutog Sekretarijata, Srđan Gregović je za Radio Budvu istakao da su sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara usaglasili da to bude jedan standardni model iluminacije.

Iluminacija bedema Starog grada u Budvi moguća u ovoj godini, vrijednost projekta oko pola miliona eura | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Čeka se saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara

"Što se tiče osvjetljenja bedema, tu priču smo započeli prije tri godine gdje smo tražili urbanističko-tehničke uslove od Uprave za zaštitu kulturnih dobara i stav da bismo na osnovu toga mogli da formiramo projektni zadatak i da uđemo u izradu glavnog projekta i na taj način sve sprovodili na zakonit način. Kada smo dobili urbanističko-tehničke uslove, posmatrali smo dva koncepta. Jedan modernistički, a drugi standardni, gdje smo se usaglasili sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara da to bude jedan standardni model iluminacije bedema i krenuli u izradu projekta. Mi smo uradili projekat, izvršili smo i tehničku reviziju i nakon toga ga predali Upravi za zaštitu kulturnih dobara na odobrenje i davanje konzervatorske saglasnosti", kazao je Gregović.

Vrijednost projekta iluminacije bedema iznosi oko pola miliona eura

"Projekat se može obavljati iz više faza. Ima izazovnih djelova kao što je prostor same plaže Pizana prema Citadeli. Takođe, sagledavanje samog programa privremenih objekata odnosno samih tendi oko Starog grada, a sve su to izazovi koji će se rješavati u nekom narednom periodu. Nadamo se da ćemo u 2024. godini, da li iz spostvenih izvora kroz budžet Opštine Budva ili kroz određene fondove preko Ministarstva kulture doći do realizacije veoma značajnog projekta. Optimista sam da će se ovaj projekat iluminacije bedema realizovati, očekivao sam čak i u ranijem periodu jer imamo tu osnovu i tu mogućnost. Sada smo došli u tu fazu kada već očekujemo pozitivno mišljenje. Intenziviraćemo komunikaciju ponovo i nadam se da ćemo doći do saglasnoti", zaključio je Gregović.

D.Č.