21-09-2020

Ima veze sa popularnom serijom: Sve više haskija završava na ulici

Serija “Igra prijestola” zaludjela je planetu. Oim što su se fanovi zaljubili u glavne glumce i zmajeve, pojedini su ostali fascinirani i prelijepim psima, nalik vukovima, koji se u njoj pojavljuju.


Foto: petskingdomblog

Psi koji su zapravo “glumci” nisu sibirski haskiji već sjeverni inuitski psi koji im veoma liče, a prema pisanju američkog portala The Dodo, fanovi ove serije poslednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

Zbog velike popularnosti serije, objašnjavaju američke kolege, građani širom SAD poželjeli su sibirske pse u svom domu, ali nakon što bi početna fascinacija i oduševljenje splasnuli, ostavljali bi ih u prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mješanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili, a u poslednjih nekoliko godina, kako kažu, u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

"Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice, Snow, Sansa, Ghost, jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije", objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu, prenosi portal RadioSarajevo.