28-05-2014

Indijski tradicionalni Kathak ples

Ambasada Indije u Austriji i Moksha Ayurveda iz Podgorice, u saradnji sa Savjetom za kulturne odnose Indije, organizuje 29. maja u Centru za kulturu Tivat, sa početkom u 20h, i sledećeg dana 30. majau hotelu Splendid u Budvi od 20h, indijski tradicionalni Kathak ples, u izvođenju gospođe Rujute Soman i njene plesne Akademije.

Indijski tradicionalni Kathak ples | Radio Televizija Budva

Rujuta Soman bavi se Kathak plesom više od 20 godina. Stekla je diplomu plesne Akademije Nritya Bharati, dok je magistrirala na Univerzitetu Pune. Proglašena je za istaknutog umjetnika od strane Savjeta za kulturne odnose Indije. Plesna Akademija Rujute Soman vrši obuku klasičnog Kathak plesa sa ciljem proširenja granica i prezentacije indijskog plesa, stvarajući nove standarde u estetici koristeći inovativne tehnike plesa. Grupa je nastupala na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su Konark Festival (Orissa, India), Internacionalni Festival Narodnih Umjetnika (Nanning, China), zatim u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Plesna grupa Rujite Soman trenutno je na evropskoj turneji, i ovo će biti njihovo prvo gostovanje u Crnoj Gori. Osim u Crnoj Gori, gostovaće u Švajcarskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Kathak je jedan od osam formi indijskog klasičnog plesa. Prvi pisani trag o postojanju ovog plesa potiče još od 3-4 vijeka prije Hristovog rođenja, a kasnije od 16 vijeka, preuzeće glavnu ulogu u formiranju persijskog plesa i plesova centralne Azije. Riječ Kathak potiče iz Sanskrita i predstavlja priču tj. onoga ko kazuje priču.

Publika će imati priliku da uživa u „pričanju“ 7 priča namijenjenih festivalu boja Holi, Bogu Ganeš, doživljaju monsuna i sl.

Posjeta plesne grupe organizovana je sa ciljem da produbi kulturne odnose između Indije i Crne Gore. Ovo je jedinstvena prilika da građani Crne Gore uživaju u jednom od najpopularnijih plesova u Indiji.