17-08-2022

Inflacija u julu 1,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su, u odnosu na jun, bile u prosjeku više 1,5 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 14,9 odsto.


Ilustracija, Foto: Pexels

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, čvrsta goriva, meso, povrće, restorani, kafei i slično, gorivo i mazivo za motorna vozila, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 10,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 11,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, prevoz 1,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 1,3 odsto, ostala dobra i usluge 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupi odjeća i obuća 4,2 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.(MINA Business)