16-01-2024

Inicijativa Bankada: Paštrovići kandidati za UNESCO-ove puteve maslina

"Putevi masline" je projekat za koji UNESCO izdvaja ozbiljna finansijska sredstva kako bi Paštrovići bili tačka na tom putu. Građani okupljeni oko Incijative Bankada su odlučili, da pomoću stručnjaka iz te oblasti, ocijene starost maslina na tom području.


Foto: TOB

Osnovni cilj Inicijative Bankada jeste zaštita kulturne i prirodne baštine Paštrovića iz susjednih područja. U okviru te inicijative pokrenuto je pitanje utvrđivanja starosti maslina na području Paštrovića jer postoje stabla za koja se sa razlogom sumnja da su stara i više vjekova.

"Maslina je sveto drvo, prije svega. Naša Fondacija Bankada je pristupila izradi jednog projekta gdje su nam potrebna određena finansijska sredstva da bismo angažovali Institut tačnije Univerzitet iz Turske koji se na najsavremeniji način bavi utrvđivanjem starosti maslina i nadamo se da ćemo u tom projektu uspjeti, da ćemo dobiti finasijska sredstava da angažujemo Institut. Takođe, nadamo se da će oni potvrditit naše pretpostavke da su te masline izuzetno stare kao recimo maslina u Ivanovićima, koja je dvije hiljade godina stara. Sigurni smo da ima još lokaliteta. Zašto je to važno jeste ukoliko utvrdimo starost tih maslina, moći ćemo da apliciramo za projekte pri UNESCO-u jer oni podržavaju puteve maslina po čitavoj Evropi. To je jako aktuelno, izdvajaju se ozbiljna finansijska sredstva, a to bi donijelo novu vrijednost našem turističkom prozivodu jer šta pokazujemo turistima koji dolaze, sigurno im nećemo pokazivati građevinske objekte jer se oni time neće oduševljavati. Toga ima svuda", kazala je za Polis Dragana Kažanegra Stanišić iz NVO Bankada.

Ono što turisti sa kontinenta nemaju priliku da vide jesu stare masline i one su za njih atrakcija, zaključuje ona.