15-02-2021

Inicijativa Brdo Spas - prirodno i kulturno dobro

NVU Primorska je u saradnji sa arhitektama Draganom Mirovićem i Draganom Aćimović predala Opštini Budva Inicijativu "Brdo Spas - prirodno i kulturno dobro".


Foto: NVU Primorska

Ovom Inicijativom je, kako navode, prikazan mogući način zaštite ove zelene oaze Budve, te formiranje zaštićenog područja i onemogućavanje dalje devastacije prostora.

"Naime, istraživanjem sakupljena je dokumentacija koja pokazuje da je na brdu Spas i na njegovim padinama nekada postojalo čak šest crkava i to: crkva Sv. Spasa na samom vrhu, crkva Sv. Gospođe u Gospoštini, crkva Sv. Mihajla pod Mogren, crkva Sv. Luke, crkva Sv. Antuna na plaži Mogren i crkva Sv. Petra sjevernije od najvišeg vrha", istakli su.

Takođe, kako dodaju, pronađene su i spasovdanske pjesme koje su se pjevale tokom litija/procesije do vrha brda Spas koje je zabilježio i objavio Vuk S. Karadžić. Ova vjerska svjetkovina - hodočašće se održavala svakog Spasovdana, sve do 1817. godine kada je zbog nemilog događaja prekinuta. U njoj su učestvovali svi Budvani, bez razlike.

"Kako bi se ovo jedinstveno blago u vidu materijalne i nematerijalne kulturne baštine zaštitilo, NVU Primorska je sa svojim stručnim timom pokrenula Inicijativu "Brdo Spas - prirodno i kulturno dobro" koja je naišla na izuzetno pozitivne reakcije", zaključuje se u saopštenju.


N.D.