19-09-2014

Inicijativa za samostalnu opštinu Petrovac

U Petrovcu je 7. septembra 2014. održan prvi formalni skup građana koji su pokrenuli Inicijativu za dobijanje samostalnosti opštine Petrovac.

Inicijativa za samostalnu opštinu Petrovac | Radio Televizija Budva

Na skupu je formiran Inicijativni odbor koji će u narednom periodu koordinisati aktivnosti u cilju ostvarivanja ideje o samostalnoj opštini Petrovac.

Prema mišljenju okupljenih, zadržavanje postojećeg administrativnog statusa Petrovca u pravnom okviru opštine Budva, značilo bi stagnaciju po to mjesto po skoro svakom osnovu, kao i nepovratni gubitak autentične vizije razvoja.

Postignuta je saglasnost da se inicijativa legalno adresira ka institucijama države i da se pristupi realizaciji u skladu sa pravnim normama i mogućnostima. Dogovorena je izrada Platforme koja sižejno objedinjuje prednosti i ograničenja inicijative.

Na drugom skupu, održanom 17. septembra 2014. zvanično je počelo potpisivanje Peticije građana Petrovca, Buljarice i Reževića, što je prvi normativni korak u realizaciji inicijative. Potpisivanje Peticije će biti praćeno promovisanjem ideje, objavljivanjem Platforme, razgovorom sa građanima i drugim aktivnostima koje mogu osnažiti uspjeh ideje o samostalnoj opštini Petrovac.

"Potpisnici su saglasni da se javnosti saopšti građanski karakter inicijative lišen svih partijskih uticaja i političke demagogije. Zajednički stav građana je da se na sporadične imitacije ove čiste ideje ne replicira, kao ni u slučaju kvazi-ozbiljnih intervencija i naknadne brige opštine Budva o budućnosti našeg grada. Građani Petrovca će u narednom periodu preko medija biti informisani o dinamici realizacije inicijative, o reakciji državnih i opštinskih institucija, i o kompleksnoj problematici koja prati teritorijalno izdvajanje Petrovca u samostalnu, prosperitetnu i uređenu opštinu", navode u incijativnom odboru.