19-05-2021

Inspekcijske kontrole u susret turističkoj sezoni

U zajedničkom saopštenju Uprave za inspekcijske poslove i Udruženja privrednika Crne Gore navodi se da je okrugli sto održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Inspekcijske kontrole u susret turističkoj sezoni | Radio Televizija Budva

Foto:

Uprava za inspekcijske poslov će, prema riječima njenih predstavnika, u narednom periodu dati maksimum kako bi preduzeća uskladila poslovanje sa zakonskim normama, a posebna pažnja biće posvećena proaktivnom i preventivnom djelovanju.

Iz Uprave su, na okruglom stolu koji su organizovali sa Unijom poslodavaca, naveli da svrha kontrola nije kažnjavanje subjekata, već njihovo uvođenje u red.

“U tom smislu, u izradi su i takozvane „ček liste“, odnosno spiskovi sa navedenim normama koje svaki poslovni subjekat u svojoj djelatnosti mora ispuniti kako bi poslovao u skladu sa propisima”, rekli su iz Uprave.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor UiP Ilir Harasani naglasili su punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje i djelovanju usmjerenom na unapređenje biznis ambijenta i stvaranje uslova za razvoj poslovanja privrednih subjekata.

Navodi se da su u direktnoj komunikaciji sa rukovodiocima nadležnih inspekcijskih službi privrednici imali priliku da saopšte probleme sa kojima se susreću u redovnoj poslovnoj praksi i dobiju adekvatna obrazloženja i instrukcije značajne za njihov rad.

Oni su, kao jedan od problema, apostrofirali postojanje sivog tržišta, koje je u vrijeme COVID-19 krize dodatno naraslo.

Kako je saopšteno, to onima koji rade na crno dozvoljava da nesmetano ostvaruju prihode, izbjegavaju i zakonom propisane obaveze i inspekcijske kontrole, a time i kazne koje im po tom osnovu pripadaju.

Na okruglom stolu ocijenjeno je da su neprecizni zakoni vrata za korupciju i nepošteno postupanje.

Uprava se, kako je saopšteno, obavezala da će transparentnijim radom i uvođenjem unutrašnje kontrole inspektora spriječite moguće koruptivne rade i nepoštenu praksu.

“Kritika privrednika čula se po pitanju neradne nedjelje koju, kako je naglašeno, treba ukinuti i time eliminisati nelojalnu konkurenciju, koja je posebno bila primjetna tokom praznika kada su registrovani privredni subjekti imali zatvorene objekte, za razliku od onih iz sive zone koji su nesmetano poslovali”, kaže se u saopštenju.

Učesnici sastanka ocijenili su da rad privrednika i inspekcijskih službi treba da počiva na partnerstvu i međusobnoj podršci, poslovanju koje počiva na poštovanju zakonskih obaveza, kao i postupanju koje uključuje davanje prvenstva primjeni preventivnih u odnosu na mjere kažnjavanja.

U dijelu regulative, predstavnici UiP-a osvrnuli su se na pravilnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, instituta reklamacije i vještačenja.

Predstavnici UiP-a pozvali su privrednike da u većoj mjeri koriste postojeće mehanizme vansudskog rješavanja potrošačkih sporova.

Predstavnici UPCG i UiP-a dogovorili su se da nastave praksu organizovanja zajedničkih događaja.

“I to na način što će privrednicima omogućiti tematske sastanke sa predstavnicima pojedinačnih inspekcijskih službi koje posluju u okviru Uprave”, dodaje se u saopštenju.

Time će, kako se navodi, biti nastavljena dobra praksa koja privrednicima omogućava da kroz direktne susrete sa nadležnim inspekcijama usklade poslovanje sa zakonskom regulativom, otklone eventualne propuste u radu i izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.