10-06-2024

Instalirana oprema za jedinstveni nacionalni pomorski prozor

Oprema za Jedinstveni nacionalni pomorski prozor (NMSW) instalirana je ove sedmice u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), nakon čega će biti instaliran i softver, saopštili su iz te Uprave. Kako su kazali, na ovaj način se pojednostavljuju i digitalizuju procedure prilikom najave dolaska i odlaska brodova u crnogorskim lukama, čime se ujedno smanjuje administrativno opterećenje na brodovima i doprinosi poboljšanju efikasnosti i ekološke održivosti pomorstva.

Instalirana oprema za jedinstveni nacionalni pomorski prozor | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

“Očekujemo da će NMSW sistem početi sa radom početkom narednog mjeseca, što je jako važno i sa stanovišta ljetnje turističke sezone, kada se očekuje dolazak većeg broja brodova”, naveli su iz UPSUL-a.

Dodaju da je važno istaći da će na ovaj način Crna Gora ispuniti obaveze iz Konvencije o olakšicama u međunarodnom pomorskom saobraćaju, po kojoj je naša zemlja obavezna da NMSW sistem implementira od ove godine.Takođe, implementacijom ovog projekta ispunjavaju se i obaveze Crne Gore na putu ka EU integracijama.

“NMSW projekat se finansira iz IPA 2017 fondova. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo EU sredstva za implementaciju ovog važnog projekta, čijom realizacijom rukovodi Uprava za kapitalne projekte, dok je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama krajnji korisnik”, poručuju iz UPSUL-a.

Izvor: RTCG