04-12-2023

Institut u Herceg Novom njeguje povrijeđenu kornjaču

Prošao je mjesec od kada u Akvarijumu Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore boravi kornjača, koju su, sa velikim povredama glave pronašli šetači na plaži Plavi horizonti. Kornjača se uz posebnu njegu lijepo oporavlja, u karantinskom dijelu Akvarijuma.


Foto: RTV HN

Kako piše portal Radio televizije Herceg Novi, kornjača se uz posebnu njegu lijepo oporavlja, u karantinskom dijelu Akvarijuma.

Viša savjetnica na Institutu za biologiju mora Branka Pestorić kaže da je velika glavata kornjača pronađena u jako lošem i izmučenom fizičkom stanju.

"Nakon tretmana, zahvaljujući prije svega konsultacijama i savjetima sa stručnjacima iz Akvarijuma Pula u kome se nalazi Centar za rehabilitaciju kornjača, najveći na ovoj obali Jadrana, kao i zaposlenima u Akvarijumu Piran, kornjača je dobila adekvatnu terapiju i nakon mjesec se jako dobro oporavlja", kazala je Pestorić.

Kako je dodala, uspjela je prvi put i da zaroni, što do sada nije bila u mogućnosti.

"To je, vjerovatno, jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ona i završila na obali. Nije poznato kako je povrijedila glavu. Kornjača je vrsta organizama koja diše na pluća, tako da u određenom vremenskom periodu izranjaju na površinu mora da bi uzele vazduh. Postoji mogućnost da je tada i povrijedilo neko plovilo, ili je možda povreda nastala slučajno, od ribarskog alata. Takođe je moguće i da je povreda namjerna. Može se reći da je ova mlada kornjača koja još nije dostigla polnu zrelost, imala sreću da su je građani i posjetioci vidjeli na plaži i kontaktirali Institut za biologiju mora. Ovaj primjer je jedan dodatni motiv i impuls da je vrijeme za formiranje Centra za rehabilitaciju kornjača upravo u akvarijumu Boka", zaključila je Pestorić.

Rehabilitacija kornjače koja još nije dobila ime trajaće sigurno nekoliko mjeseci, do boljih vremenskih uslova, jer su to jedinke kojima temperatura tjela zavisi od temperature mora, tako da sigurno sada nisu ni povoljni vremenski uslovi da se pusti u prirodu.

Kornjača je u karantinskom dijelu Akvarijuma i za sada nije dostupna javnosti.